Companii

Bucureştiul aproape că nu există ca destinaţie de weekend pentru turiştii străini

Bucureştiul aproape că nu există ca destinaţie de weekend pentru turiştii străini

Autor: Mirabela Tiron

04.06.2011, 09:11 526

La o căutare pe Google a unei vacanţe de tip city break înBucureşti, după "city break în Bucharest", în rezultatele afişateapar câteva agenţii de turism din Marea Britanie şi una dinSlovenia ce promovează un astfel de pachet.

"Vorbim de o piaţă foarte mică dacă nereferim la Bucureşti. Anual le vindem englezilor 20-25 de vacanţede tip city break pentru Bucureşti", susţine Brett Smith,reprezentantul touroperatorului englez Vamos Travel, una dintrepuţinele companii străine ce au inclus Bucureştiul în pachetele decity break. Compania recomandă pe pagina în care promoveazăBucureştiul mai multe hoteluri, printre care hotel Central şiAthénée Palace Hilton, în urma unor parteneriate cuacestea.

Ai ce vizita, dar nu existăvizitatori

În Capitală există aproape 50 de muzee şicase memoriale, dar şi Palatul Parlamentului, cea mai mare clădireadministrativă din lume deschisă vizitatorilor.

Cu toate acestea, regiunea Bucureşti-Ilfova atras anul trecut doar 467.839 de turişti străini pe toatetipurile de vacanţe, potrivit datelor de la Ministerul Turismuluişi Dezvoltării Regionale (MDRT).Deşi numărul vizitatorilor a fost în creşterecu 11,8% faţă de anul anterior, acesta este nesemnificativcomparativ cu cei peste 5 milioane de turişti primiţi deBudapesta.

Oficialii MDRT au transmis cămomentan nu deţin date legate de numărul de turişti care au venitdoar în vacanţe de tip city break în Bucureşti, dar sunt convinşică "finalizarea strategiei de marketing şi implementarea sistemuluielectronic de evidenţă a turiştilor" le vor da posibilitatea sărăspundă şi la astfel de întrebări.

Una dintre principalele atracţii aleCapitalei, Muzeul Satului, a primit anul trecut 180.000 devizitatori străini, potrivit Iulianei Grumăzescu, muzeograf încadrul Muzeului Satului.

În primul trimestru al acestui anmuzeul a fost vizitat de 23.298 de străini, în creştere uşoară faţăde aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Capitala se va putea numi destinaţie decity break când va primi câteva mii de vizitatori în zilele deweekend. Promovăm în străinătate vacanţele city break în Bucureşti,însă cred că aducem într-un an 1.000 de turişti. Anul trecut amadus cam în fiecare weekend din extrasezon 20 de ciprioţi înCapitală", spune Cristian Pandel, proprietarul agenţiei de turismChristian Tour.

El susţine că din vestul Europei nu preavin turişti străini pentru a vizita într-o vacanţă scurtăBucureşti. Prin agenţia lui, cei mai mulţi vizitatori vin dinCipru, Grecia şi câţiva din Belgia, aceştia fiind interesaţi dePalatul Parlamentului, dar şi de cluburile din Capitală.

Adrian Adam, directorul de marketing şi devânzări al hotelului Radisson Blu din Capitală, susţine că existăun turism de tip "city break" în Bucureşti, însă la un nivel multmai scăzut faţă de cel din alte capitale europene.

"Majoritatea rezervărilor pe acest tip deprograme sosesc însă pe individual, nu pe grupuri. Grupurile careajung în Bucureşti sunt în majoritatea cazurilor în tranzit, încadrul unui program turistic mai complex, care de regulă include şiValea Prahovei, Transilvania, Moldova sau litoralul românesc",susţine el.

Deşi aproape 80% din traficul din Capitalăeste de business, hotelierii care nu primesc turişti în weekendriscă să rămână cu camerele goale, oamenii de afaceri călătorind înscop de business în timpul săptămânii în special. Iulia,recepţionera hotelului de patru stele Central din Bucureşti,susţine că în medie 30% din cele 62 de camere ale hotelului suntocupate în weekend de turişti străini, care se cazează două nopţi."Hotelul are multe contracte cu agenţii de turism din străinătateşi pot spune că în weekend avem mereu turişti britanici, ciprioţichiar şi italieni." Cristian Pandel de la agenţia de turismChristian Tours susţine că a adus ciprioţi în Bucureşti pentru 199de euro de persoană, preţ cu care vinde şi pachete înPraga.

"Cred că Bucureştiul este un oraş scumpcând vine vorba de cazare. Un hotel de trei stele din Bucureştivinde camere cu 50 de euro pe noapte, în timp ce în Budapesta poţicumpăra cu 30 de euro o cameră de trei stele, acelaşi tarif fiindobţinut uneori şi de la hotelierii din Praga", spunePandel.

Românilor le plac vacanţele deweek-end

Sorin Văduvoiu, directorul general alagenţiei de turism Perfect Tour, susţine că agenţiile de turismcontractează mai nou locuri în hoteluri pentru vacanţele de tipcity break, la preţuri mai mici decât cele de larecepţie.

"Agenţia noastră are 20 de locuri garantatepentru fiecare weekend în hotelurile din Praga, Budapesta sauAmsterdam. Mai mult, putem emite bilete de avion în orice moment.Anul acesta am crescut numărul de destinaţii pentru pachete citybreak în străinătate", spune Sorin Văduvoiu.

El susţine că o mini-vacanţă de trei zileîn Praga, de sâmbătă până marţi, costă 237 de euro, cu transportavion şi cazare inclusă.

"Marja noastră de profit este în jur de 10%pe pachetul de city break, aceste vacanţe nu au o ponderesemnificativă în veniturile noastre anuale, însă cererea estedestul de mare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO