Companii

Bunge confirma: Asteptam decizia actionarilor pentru a inchide fabrica din Oradea

05.07.2007, 18:54 55

Grupul american Bunge, liderul pietei locale de uleiuri vegetale, cu afaceri de peste 100 mil. euro a pregatit un program de plati compensatorii pentru cei circa 200 de angajati ai fabricii de ulei Interoil Oradea, care ar putea fi inchisa luna aceasta.
"Daca AGA va aproba decizia de a inchide fabrica din Oradea, prioritatea companiei va fi de a informa angajatii si reprezentantii lor si de a discuta impreuna cu actionarii majoritari un plan de recompensa a angajatilor", a declarat pentru ZF Jean-Luis Gourbin, CEO al Bunge Europe.
Aceasta este prima declaratie oficiala a reprezentantilor grupului american, dupa ce Ziarul Financiar a anuntat ca actionarii Bunge discuta inchiderea fabricii de ulei din Oradea.
"Bunge se conformeaza in totalitate cu regulile UE si va restrictiona orice alte co-municari pentru moment, in afara de cele catre angajatii din Oradea si actionari. Romania va ramane o piata cheie pen-tru Bunge", a adaugat Jean-Luis Gourbin.
Reprezentantii Bunge au confirmat ca vor propune actionarilor inchiderea fabricii din Oradea, insa nu au oferit informatii privind motivele care stau in spatele acestei decizii.
"Confirmam faptul ca in prezent Bunge isi revizuieste planurile pentru fabrica din Oradea. Adunarea Generala a Actionarilor va avea loc pe data de 18 iulie, si numai dupa aprobarea acesteia, decizia de a inchide fabrica va putea deveni finala", a declarat Michael Withney, directorul general al Bunge Romania.
Interoil Oradea a fost in 2005 cel mai "eficient" centru de productie din cadrul grupului Bunge, raportand pierderi de doar 2,2 mil. euro, in timp ce Unirea Iasi a inregistrat pierderi de 3,4 mil. euro, fata de un profit de 2,2 mil. euro in 2004, potrivit datelor Mi-nisterului de Finante. In acelasi timp, fabrica Mun-tenia din Capitala a raportat pierderi de 7,7 mil. euro. Astfel, grupul american Bunge a inregistrat in 2005 afaceri cumulate de 106 mil. euro si pierderi de 13,3 mil. euro. Grupul american nu si-a facut inca publice rezultatele consolidate pentru 2006, insa cota de piata a americanilor ajungea la 33% in 2006, potrivit unor informatii anterioare furnizate ZF de catre Michael Whitney.
Bunge este unul dintre cei mai activi jucatori din industria ali-mentara locala, grupul american achizitionand in acest an divizia de uleiuri vegetale a Agricover, unul dintre primii jucatori din piata. Tranzactia, care nu a fost finalizata deocamdata, este esti-mata de surse din piata la 10 mil. euro, insa nu va cuprinde toate brandurile Agricover, Consiliul Concurentei avizand preluarea diviziei, fara doua branduri.
Integrarea in Uniunea Europeana a accelerat miscarile Bunge din acest an pe piata re-gionala, grupul american inchizand o fabrica in Bulgaria, productia de ulei sub brand-ul Kaliakra urmand sa fie relocata in Romania. Pe baza aceluiasi rationament, productia realizata de Bunge la Oradea ar putea fi relocata la fabrica Marfu, din Ungaria, a carei capacitate zilnica de procesare este de cateva ori mai mare fata de Romania, potrivit surselor citate.
In cazul Bulgariei, decizia de relocare a fabricii a fost motivata prin rezultatele financiare nesatisfacatoare ale activitatii, oportunitatile limitate pe care le oferea piata si standardele de mediu, nealiniate la normele europene.
Bunge detine in prezent trei unitati de productie in Romania, la Iasi, Oradea si Buzau, fabrica ce a intrat in portofoliul americanilor la inceputul acestui an, dupa achizitionarea diviziei de ulei a Agricover.
La momentul incheierii tranzactiei, reprezentantii Bunge au declarat ca nu intentioneaza sa inchida fabrica de la Buzau, intrucat aceasta reprezinta o locatie-cheie in Romania, acoperind partea de est a tarii.
Piata uleiului este estimata la peste 250 de milioane de euro.
Cei mai importanti jucatori de pe piata sunt grupurile americane Bunge si Cargill, precum si companiile romanesti Argus Constanta, Expur Urziceni, Ultex Tandarei, sau Prutul Galati.

Mai inchid o fabrica?
2002: Bunge devine actionar majoritar al Unirea Iasi, prin preluarea la nivel international a grupului olandez Cereol
2003: achizitioneaza pachetul majoritar al Muntenia Bucuresti, pentru circa 3 milioane de dolari (2,4 mil. euro)
2003: achizitioneaza pachetul majoritar al Interoil Oradea. Valoarea tranzactiei a fost estimata la 2 milioane de dolari (1,6 mil. euro)
august 2005: anunta inchiderea fabricii de ulei Muntenia Bucuresti si un program de restructurare care a implicat circa 200 de angajati
decembrie 2005: Adunarea Generala a Actionarilor decide vanzarea terenului si a cladirilor apartinand Muntenia Bucuresti
decembrie 2006: Bunge vinde terenul fabricii de ulei Muntentia pentru 30 mil. euro
martie 2007: Bunge anunta achizitia diviziei de uleiuri a Agricover, unul dintre primii cinci producatori de pe piata, intr-o tranzactie estimata de ZF la 10 mil. euro
iunie 2007: grupul american decide sa relocheze productia fabricii de ulei Kaliakra din Bulgaria in Romania
18 iulie 2007: actionarii Bunge discuta inchiderea fabricii de ulei Interoil Oradea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO