Companii

Business de 30 mil. euro pentru spaniolii de la Losan

02.05.2006, 00:00 63

Compania Losan Romania, activa in industria mobilei, a anuntat ca a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 110,6 milioane de lei (30,5 milioane de euro), in crestere cu 21% fata de anul precedent. Pe de alta parte, profitul companiei care face parte din grupul spaniol de firme Grupo Losan a scazut cu aproape 9% anul trecut, pana la 11,2 milioane de euro (3,09 milioane de euro).

Losan detine in Romania o fabrica la Ghimbav, in apropierea Brasovului, unde produce furnir pentru industria mobilei. Lucrarile la aceasta fabrica au demarat in 2000, iar investitia s-a ridicat la aproximativ 4 milioane de euro. Productia la aceasta fabrica a inceput efectiv in luna noiembrie 2001.

Anul trecut, compania a anuntat o a doua investitie in Romania, la Bucuresti unde va produce panouri melaminate si blaturi de bucatarie pentru piata romaneasca. Reprezentantii companiei nu au dorit la acea data sa precizeze valoarea investitiei.

La nivelul anului 2005 aproximativ 80% din productia realizata de companie era exportata catre o alta companie care face parte din grupul spaniol. Cererea romaneasca de furnir pentru industria mobilei este foarte redusa.

Compania avea la sfarsitul anului trecut 492 de angajati.

Evolutia Losan Romania este in linie cu cea a majoritatii producatorilor de pe piata de profil. Astfel, aprecierea cu aproximativ 10% a leului in raport cu euro din 2005 a afectat marjele de profit ale principalilor jucatori. Multe dintre companii, dependente de exporturi, s-au vazut puse in situatia de a concedia personal si a renunta la o parte din contracte pentru a supravietui.

In aceste conditii anul 2005 s-a incheiat, pentru prima data, cu o scadere a productiei in lei cu circa 3%, de la 4,4 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro) la 4,3 miliarde de lei (1,19 miliarde de euro), conform datelor furnizate de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania.

Pe acest fundal, exporturile de mobila au scazut si ele cu circa 4%, tendinta care s-ar putea pastra si in 2006. Cauza acestei scaderi o reprezinta, pe langa aprecierea leului, cresterea pretului la materii prime, utilitati si materiale. Companiile producatoare au dat afara numai anul trecut 10.000 de persoane, iar estimarile pentru acest an indica un nou val al concedierilor.

Importurile favorizate de cererea mare de pe piata interna au explodat anul trecut, cand au avansat cu circa 50%.

Pe de alta parte, piata de retail a crescut anul trecut cu aproximativ 20%, iar estimarile pentru acest an indica o injumatatire a acestui ritm. Putini jucatori au mizat insa anul trecut pe cartea pietei interne. Printre acestia se afla compania Mobexpert, liderul pietei romanesti de profil. Mobexpert a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de aproximativ 150 de milioane de euro, in crestere cu 15% fata de anul precedent. Pentru 2006, compania preconizeaza vanzari de aproximativ 172 de milioane de euro. Un alt jucator important pe piata locala este grupul Elvila, detinut de omul de afaceri Viorel Catarama.

Grupul Losan detine sase fabrici, in Spania, Romania, Olanda si America de Sud. Sediul operational al grupului se afla in Spania, si este unul din principalii jucatori din Peninsula Iberica pe segmentul industrializarii lemnului, alaturi de Tafisa-Glunz si Finsa Group, si lider pe piata placilor de furnir.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO