Companii

Butan Gas estimeaza in acest an afaceri de 44 de milioane de euro

22.02.2005, 00:00 46



Butan Gas Romania, filiala locala a grupului international Butan Gas, controlat de omul de afaceri Iosif Constantin Dragan, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 34 de milioane de euro, in crestere cu 21% fata de anul anterior.



"Pentru acest an este prognozata o valoare de aproximativ 44 de milioane de euro, pentru care ne bazam pe o crestere a exporturilor, dar si pe cea a importurilor. Importurile de GPL (gaz petrolier lichefiat) reprezinta circa 50% din volumele vandute de noi", a spus pentru Ziarul Financiar Florin Preda, directorul general al companiei.



Volumul afacerilor Butan Gas s-a dezvoltat anul trecut pe fondul unei cereri mai ridicate de autogaz pe piata interna, respectiv al unei stagnari pe segmentul buteliilor si al micului vrac. Cresterea afacerilor companiei din 2004 a fost sustinuta si de majorarea preturilor, afirma Preda.



Pe piata de GPL din Romania, care trece de 125 - 130 de milioane de euro, conform ultimelor estimari facute de unii jucatori, Petrom si Shell Gas Romania detin ponderi apropiate, de circa 29-30% fiecare. Printre jucatori, se mai numara Butan Gas, Crimbo Gas sau Rompetrol, alaturi de alte companii internationale, care activeaza si pe piata distributiei de carburanti.



Piata de GPL este integral liberalizata de ani de zile, spre deosebire de cea a gazelor naturale, care este prevazuta sa atinga acest prag in 2007.



"Mascarea" pretului adevarat al gazului natural a avut impact asupra jucatorilor de pe piata de GPL. Insa, in ultimii ani, pretul gazului natural este pe un puternic trend de crestere in vederea alinierii la nivelul celor practicate in Europa.



Pe piata romaneasca, grupul Butan Gas, condus de Iosif Constantin Dragan, activeaza prin intermediul a trei entitati - Butan Gas Romania, Butan Gas International si Mari Gaz (care opereaza singurul terminal maritim de GPL din Romania, localizat la Midia - Navodari).



Butan Gas si-a reorganizat anul trecut operatiunile si a schimbat aproape intreg managementul companiei. Tinta anuntata atunci a fost atacarea primei pozitii de pe piata de profil in urmatorii 2 - 3 ani. De asemenea, compania mizeaza pe termen scurt si mediu pe o majorare a cotei de piata de la 20% la 30% pana in 2006, cresterea cifrei de afaceri si extinderea retelei de statii auto de GPL la peste 150 de puncte.



In ceea ce priveste expansiunea pe pietele externe, Butan Gas a anuntat ca va intra pe piata fostei Iugoslavii, urmand sa fie operata o marire a capacitatii terminalului de la Midia. Compania era prezenta deja cu exporturi pe piata din Bulgaria.



Grupul Butan Gas, cu operatiuni in noua state europene, a fost fondat in 1948 de catre Iosif Constantin Dragan, presedinte si proprietar al grupului. Dragan este considerat a fi cel mai bogat roman, cu o avere estimata la aproximativ 800 - 850 mil. $.



Petrom mai detine de asemenea 8% din Butan Gas Romania, avand o detinere importanta in Shell Gas Romania.



Shell Gas Romania este un joint-venture creat de catre gigantul petrolier anglo - olandez Shell (56%) si Petrom (44%). Viitorul acestui important operator de pe piata interna de GPL este deocamdata incert, oficialii Shell afirmand ca acum sunt trecute in revista operatiunile de GPL din intreaga lume, inclusiv din Romania, iar o decizie finala va fi luata pana la vara. Au aparut deja investitori interesati de preluarea afacerilor globale ale Shell, iar Shell Gas Romania este o potentiala tinta si pentru jucatorii locali interesati sa-si intareasca pozitia pe piata.



Shell Gas Romania dispune de un terminal feroviar la Halmeu, in nordul Romaniei.



Petrom, unul din actionarii Shell Gas Romania, are drept de preemtiune la achizitia restului de actiuni ale companiei, in cazul unei eventuale vanzari.



Shell a luat decizia strategica de a se retrage complet de pe piata benzinariilor, prin vanzarea in doua transe a afacerii Shell Romania SRL catre grupul ungar MOL pentru aproximativ 72 - 73 de milioane de euro.



Pe de alta parte, afacerile Petrom sunt si ele in curs de evaluare de catre grupul austriac OMV, care a devenit recent proprietarul companiei. Austriecii detin 51% din actiunile Petrom in urma unei tranzactii cu o valoare totala de 1,5 miliarde de euro. In acest context, deciziile ce vor fi luate de catre primii doi jucatori din piata urmeaza sa aiba un impact puternic asupra configuratiei pietei. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO