Companii

CA IB a lansat primul fond cu investitii externe

20.07.2005, 19:21 20

CA IB Asset Management a lansat ieri primul fond mutual romanesc cu investitii pe pietele internationale de capital, acesta urmand sa fie deocamdata si singurul fond de pe piata romaneasca ale carui titluri sunt denominate in valuta.

CA IB Asset Management, societatea de administrare a investitiilor din grupul HVB Bank, si-a facut astfel intrarea pe piata fondurilor mutuale.

CA IB a anuntat recent ca va prelua administrarea a doua fonduri administrate de o alta societate, Quadrant Asset Management, dar preluarea fondurilor nu a fost inca finalizata.

"Europa Obligatiuni", fondul lansat ieri de CA IB, va investi preponderent in obligatiuni emise de guvernele tarilor din Uniunea Europeana in care va plasa in jur de 80% din active, in timp ce 20% din active vor putea fi investite in titluri cu venit fix pe piata interna. Fondul va avea un capital initial de 5 milioane de euro asigurat de societatile din grupul HVB. "Prin intermediul fondului Europa Obligatiuni investorii autohtoni vor putea sa efectueze plasamente pe pietele de capital externe, inaccesibile pana in prezent. Unitatile de fond vor fi denominate in euro, dar achizitionarea acestora va fi posibila atat in moneda europeana, cat si in cea nationala", a declarat directorul general al CA IB Asset Management, Florian Dolea.

Distributia unitatilor de fond va fi asigurata de HVB Bank, investitorii urmand sa plateasca un comision de 2% la cumpararea unitatilor de fond. In primele saptamani de functionare a fondului la cumpararea unitatilor de fond nu se va percepe comision. Comisionul de administrare va fi de 1,2% pe an, iar comisionul de rascumparare este descrescator in functie de durata detinerii unitatilor de fond, urmand sa fie zero dupa un an de la cumpararea unitatilor.

Fondul a fost creat dupa modelul unor fonduri administrate de grupul HVB in Austria. Potrivit directorului C AB Asset Management, Florian Dolea, fondurile similare au obtinut anul trecut randamente de 5-7% in euro.

CA IB intentioneaza sa mai lanseze pe piata un fond cu investitii in actiuni cotate pe piata romaneasca si a cerut autorizatia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pentru un fond cu investitii in actiuni pe pietele externe de capital, dar Comisia nu a autorizat fondul sustinand ca nu are cum sa supravegheze activitatea acestuia. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO