Companii

Campioni români în business: Cum au evoluat afacerilor celor mai dinamice trei companii din Transilvania-Banat premiate anul trecut de ZF

Campioni români în business: Cum au evoluat afacerilor celor mai dinamice trei companii din Transilvania-Banat premiate anul trecut de ZF

Autor: Mirabela Tiron

30.09.2011, 00:06 937

Primul eveniment va avea loc la Sibiu pe 4 octombrie, fiind organizat de ZF în parteneriat cu Enterprise Investors şi BCR şi cu sprijinul Asociaţiei Triple Helix. Se vor premia cele mai dinamice companii din România şi antreprenorii din spatele lor, oamenii care schimbă zi de zi economia şi societatea românească prin produsele lansate, investiţii, angajările făcute şi taxele plătite.

Anul trecut, ZF şi Enterprise Investors au premiat la Sibiu cele mai dinamice companii din zona Transilvania-Banat, pe prima poziţie situându-se compania Bayer Construct din Harghita, care a înregistrat în perioada 2007-2009 o creştere a cifrei de afaceri compusă pe ultimii doi ani de 2.100%.

ZF a urmărit evoluţia afacerilor pe anul trecut ale companiilor premiate.

Câştigătoarea de anul trecut, Bayer Construct din Harghita, a avut în 2010 o scădere cu 32,7% a cifrei de afaceri, până la 46 mil. lei (10,9 mil. euro). Şi profitul net a scăzut cu 84,2%, până la 202.000 (48.000 euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Mai mult, numărul de angajaţi s-a redus cu 52,9%, până la 48 de salariaţi.

Acestea sunt primele scăderi pe care le înregistrează compania din 2007, când a fost înfiinţată. Bayer Construct este cunoscută pentru dezvoltarea ansamblului rezidenţial Bayer Rezidenţial din Braşov, însă printre proiectele dezvoltate de companie se mai numără: mallurile Atrium Center din Arad şi Gold Plaza din Baia-Mare sau construcţia Bricostore Oradea.

"Anul 2010 a fost cel mai prost an de la înfiinţarea companiei. Nu au mai avut proiecte de dezvoltat. Investitorii au plecat şi nu am mai făcut niciun ansamblu comercial", susţine Kari Tibor, administratorul firmei Bayer Construct.

Mai mult, el precizează că şi anul acesta, până în iunie, situaţia a fost similară cu cea de anul trecut. Tibor a mai menţionat că în prezent dezvoltă un spital în Cluj-Napoca.

"Am fost obligaţi să ne restrângem activitatea, de aceea am redus şi personalul. Important este că reuşim să ne menţinem pe linia de supravieţuire".

Pe locul doi anul trecut s-a situat producătorul de mezeluri Combis din Bis­triţa-Năsăud, cu o creştere a cifrei de afaceri de 561% pe 2007-2009. Compania, deţinută de Ioan şi Maria Moldovan, face parte din holdingul Agro Invest, cu afaceri în domeniul industriei alimentare.

Profitul companiei s-a redus semnificativ în 2010, cu 81,5% faţă de anul anterior, până la circa 175.000 (42.000 euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

"Anul trecut a fost criză. Puterea de cumpărare a scăzut, iar noi ne-am redus producţia cu 5-10%. Situaţia de pe piaţă s-a reflectat şi în afacerea noastră, aşa cum s-a întâmplat în toate domeniile. Anul acesta am văzut o mică revenire a businessului", a spus Sabin Mariş, managerul Combis.

Dacă primele două câştigătoare au trecut pe scăderi în 2010, compania ocupantă a locului trei, C.F.R Sirv Braşov, care repară vagoane, şi-a crescut şi cifra de afaceri, dar şi profitul.

Compania este parte a grupului Transferoviar Grup, controlat de Călin Mitică (98,5%). Până în 2003, când a fost privatizată, compania a fost filială a CFR Călă­tori.

CFR Sirv Braşov a avut o creştere a afacerilor cu 56,8%, până la 131, 4 milioane de lei (31 mil. euro). Mai mult, profitul net a crescut cu 28% anul trecut, până la 8,4 milioane de lei (2 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

C.F.R Sirv Braşov a semnat la finalul lui 2009 un contract pe patru ani cu CFR Călători în valoare de 317 mil. lei pentru repararea a 190 de vagoane. "Anul trecut au crescut cererile pentru reparaţia de vagoane de călători. Lucrăm atât cu operatorul de stat CFR Călători, cât şi cu alte companii private feroviare. Am rămas pe creştere datorită comenzilor pe care le-am avut. Anul acesta în schimb s-a mai redus numărul de comenzi", a spus Constantin Ieneşel, managerul companiei. El nu a dorit să ofere alte informaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO