Companii

Cancerul la plamani, disponibilitate genetica

11.09.2003, 00:00 24



Cercetatorii israelieni au descoperit motivele pentru care doar o parte dintre fumatori se imbolnavesc de cancer la plamani, informeaza site-ul Sky News.



Potrivit acestor specialisti, fumatorii care prezinta un nivel scazut a unei anumite enzime sunt de 100 de ori mai predispusi sa dezvolte aceasta forma de cancer decat cei cu un nivel normal al enzimei.



Si nefumatorii cu un nivel redus al enzimei OGG sunt supusi unui risc de cinci ori mai mare decat ceilalti de a se imbolnavi de cancer la plamani.



Specialistii citati sustin ca studiul pe care l-au efectuat si care a fost publicat in Journal of the National Cancer Institute, sugereaza existenta unei predispozitii la cancer pulmonar in cazuri specifice.



OGG este o enzima de reparare a ADN-ului care poate fi detectata printr-un simplu test sangvin.



Zvi Livneh, membru al Weizmann Institute of Science, a explicat ca exista indivizi al caror organism poate repara mai usor problemele aparute la nivelul ADN-ului, ceea ce le confera o capacitate sporita de a evita imbolnavirea de cancer pulmonar.



Raportul citat de Journal of the National Cancer Institute subliniaza ca: "O parte substantiala a cazurilor de cancer de plamani rezulta dintr-o combinatie intre tabagism si activitate redusa a enzimei OGG".



"In aceasta situatie, identificarea fumatorilor cu activitate scazuta a OGG, urmata de renuntarea la fumat a acestora ar putea determina o reducere a incidentei cancerului pulmonar", au subliniat cercetatorii israelieni.



Cancerul de plamani este pe pozitia a doua pe lista celor mai intalnite forme de cancer in Marea Britanie, dupa cancerul de san. Circa 90% dintre cei diagnosticati cu aceasta forma de boala mor in decurs de patru luni.



Fumatul activ si pasiv determina noua din zece cazuri de cancer pulmonar, in Regatul Unit inregistrandu-se anual peste 38.000 de noi imbolnaviri.



Mike Unger, director executiv al Roy Castle Lung Foundation, a declarat: "Este o lucrare interesanta si este in concordanta cu studiile realizate de noi, confirmand ca solutiile pot fi gasite in studiul geneticii". (A.B.)



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO