Companii

Cand scartaie afacerile cu conducte, deschizi salon de infrumusetare

03.03.2004, 00:00 148



Omul de afaceri constantean Dumitru Cilibia, care detine 25% din actiunile Petroconst Constanta, constructor specializat de conducte magistrale si instalator de platforme marine, intentioneaza sa se extinda in industria de infrumusetare. El vrea sa deschida la Constanta un salon de infrumusetare sub marca Silhouette.



Cilibia inregistreaza, potrivit propriilor estimari, un profit net anual de peste 150.000 euro din afacerile sale, care mai includ pe langa Petroconst Constanta, participatii de pana la 25% in firma AquaLand, care opereaza parcul de distractii Aqua Magic, la distribuitorul local privat de gaze Congaz Constanta, precum si intr-o fabrica de confectii.



Dumitru Cilibia, de profesie inginer instalator in constructii, in varsta de 63 ani, are o avere estimata la circa 6 mil. $.



"Cred ca banii trebuie sa circule. Detin 25% din actiunile firmei Petroconst Constanta si mai am pachete de actiuni care nu depasesc 25% la firma Aqualand si intr-o fabrica de confectii. Profitul net anual din aceste afaceri sunt de circa 100 - 150.000 euro. Acum, m-am gandit impreuna cu alti prieteni sa deschidem la Constanta un salon de infrumusetare Silhouette, acest gen de afacere fiind foarte rentabila", a spus pentru Ziarul Financiar Dumitru Cilibia.



El este actionar indirect si in distribuitorul privat de gaze Congaz Constanta, companie in care Petroconst detine un pachet de circa 13,9%. Principalii actionari ai Congaz sunt insa compania germana Rurhgas, SNP Petrom si Distrigaz Sud, fiecare cu o participatie de 28,6%.



Intrarea in noua afacere, a deschiderii unui salon de infrumusetare, inseamna o investitie minima de 100.000 euro, estimeaza Cilibia. In Bucuresti, este deschis deja un salon de infrumusetare marca Silhouette.



Aqualand SA este o societate pe actiuni, care a luat fiinta anul trecut in urma unei investitii private de circa 4 mil. euro pentru deschiderea primului parc de distractii acvatic din Romania, desfasurat pe o suprafata de 27.200 mp in statiunea Mamaia.



Afacerea de baza pentru Cilibia ramane Petroconst Constanta, unde ocupa functia de director general. Petroconst s-a confruntat cu o scadere drastica anul trecut a cifrei de afaceri, care exprimata in euro aproape a ajuns la jumatate din valoarea aferenta lui 2002 si la o treime din cea aferenta lui 2001, cand a fost de 44 mil. euro.



"In 2003, cifra de afaceri a Petroconst a scazut la 650 mld. lei (17,3 mil. euro) fata de 1.000 mld. lei (32 mil. euro) in 2002, in conditiile lipsei de comenzi de pe piata. Anul acesta, speram la un reviriment al afacerilor, tinta fiind o cifra de afaceri de 1.000 mld. lei", spune Cilibia. El adauga ca rata profitului a fost de 6- 7 % din valoarea cifrei de afaceri. Actiunile Petroconst, companie infiintata cu peste 40 de ani in urma, sunt detinute de 280 de persoane fizice, valoarea capitalului social fiind de 7,2 mld. lei, potrivit ultimelor informatii. Societatea s-a privatizat in 1994 prin MEBO (cumpararea actiunilor de catre conducere si angajati). Numarul de angajati este in jur de 900 de angajati.



Pentru acest an, Petroconst are comenzi contractate deja de 280 mld. lei (6,8 mil. euro) si vrea sa se implice in mai multe proiecte importante. Petroconst participa in consortiu alaturi de Condmag Brasov, Inspet Ploiesti si o firma din Baia Mare la licitatia pentru distributie de gaze in Suceava, proiect cu o valoare de 102 mil. euro. In proiect, a mai fost atrasa firma germana PPS, constructor specializat, care are o cota de 5% in consortiu, mai spune Cilibia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO