Companii

Capital se pregateste sa mai stranga 20 de mil. $ pentru Romania

13.11.2001, 00:00 19



Fondul de investitii Romanian Reconstruction Capital (RRC), administrat de grupul financiar Capital SA, intentioneaza sa stranga pana la jumatatea anului viitor inca 20 de milioane de dolari pentru Romania. Pana in prezent, fondul a investit 6,3 milioane de dolari, adica toata capitalizarea sa initiala.

"Directiile de investitii pe cale le vom urma pentru cei 20 de milioane de dolari vor fi la fel ca cele de pana acum. Vom alege societati listate (preferabil de pe Rasdaq), mai putin cunoscute, si ale caror actiuni pot fi cumparate la preturi atractive", a declarat pentru Ziarul Financiar Ion Florescu, director general al Capital SA, grupul financiar care administreaza RRC.

Actionarii RRC sunt, majoritatea, investitori institutionali straini. Printre cele mai mari societati la care fondul este actionar semnificativ sunt Imsat Bucuresti (producator de echipamente pentru telecomunicatii), unde RRC detine 6,92% din actiuni, si Socep Constanta (manipulator portuar) - peste 13% din capitalul social.

"Decizia de suplimentare a fondurilor pentru RRC vine ca urmare a performantelor pe care le-am inregistrat pana in prezent. In timp ce majoritatea fondurilor de investitii din Romania au inregistrat scaderi semnificative ale activelor, RRC a crescut de la 6,3 milioane dolari la 7 milioane de dolari", a spus Florescu.



Societati nespectaculoase, dar performante

Conform managerului Capital SA, majoritatea companiilor la care fondul este actionar au inregistrat anul acesta imbunatatiri ale performantelor financiare.

"Cresterea activitatii economice a companiilor reflecta cresterea industriala generala din Romania. In plus, am investit in societati care am estimat ca isi vor mari valoarea de piata si vor fi suficient de lichide pentru a plati si dividende", a precizat managerul Capital SA.

Dupa spusele lui Ion Florescu, fondul a primit pana in prezent drept dividende de la societatile unde este actionar, pentru anul 2000, 500.000 de dolari dintr-un total de 550.000 dolari.

"In conditiile in care plata dividendelor este o problema pentru o mare parte din companiile romanesti, consider acest procent de incasare drept o performanta", a spus Florescu.

Capital SA a preluat de curand si admnistrarea unuia dintre cele mai mari fonduri de investitii din Romania, Romanian Investment Fund, a carui valoare initiala a fost de 60 de milioane de dolari.

In prezent, datorita scaderii in termeni reali a pretului actiunilor comaniilor la care RIF este actionar ( Rolast Pitesti, Policolor Bucuresti sau Imsat Bucuresti), fondul valoreaza 28 de milioane de dolari.

RIF a fost infiintat in 1997 si ar fi trebuit ca activitatea sa sa se incheie anul acesta. Insa, odata cu numirea Capital SA ca principal administrator al RIF, actionariii fondului au decis si prelungirea duratei de viata a acestuia cu doi ani.

Ioan Florescu spune ca strategia abordata in urmatorii doi ani in cazul RIF va fi una de corelare a momentului vanzarii actiunilor cu performantele financiare ale societatilor. Astfel, administratorii si actionarii nu se vor grabi sa aprobe exiturile in cazul in care companiile mai pot sa isi imbunatateasca performantele financiare.

Conform presedintelui Capital, noua societate de administrare a RIF va incerca sa ofere actionarilor fondului un randament anualizat de peste 20%, pornind de la valoarea actuala de 27 de milioane de dolari a RIF.

"RIF mai are disponibili pentru a fi investiti inca 1,8 milioane de dolari. Vom folosi banii in scopul cresterii companiilor existente in portofoliu, nemaifiind programate alte achizitii", a spus Florescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO