Companii

Capitalul firmelor cu participare straina a scazut in ianuarie cu 29%, pana la 186 mil. euro

Capitalul firmelor cu participare straina a scazut in ianuarie cu 29%, pana la 186 mil. euro

Click pentru imaginea marita

28.03.2007, 20:07 24

Valoarea investitiilor straine ca aport la capitalul social al firmelor inregistrate in Romania s-a ridicat, in luna ianuarie, la 186,2 milioane euro, in scadere cu 29% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
La sfarsitul lunii ianuarie a anului precedent, participarea la capitalul firmelor straine a fost de 261,8 milioane euro.
Numarul de firme noi cu participare straina infiintate in prima luna a fost de 1.107, fata de 811 in luna ianuarie 2006, conform datelor ONRC. Astfel, numarul firmelor cu participare straina a ajuns la finele lunii ianuarie la 13.350.
Capitalul social subscris de firmele noi cu participare straina in ianuarie a fost de peste zece milioane de euro.
ONRC calculeaza investitiile straine ca valoare a capitalului strain subscris la inmatriculare, la care se adauga subscrierile prin mentiuni de majorare a capitalului strain, plus sau minus capitalul social cesionat de sau catre asociati sau actionari rezidenti si din care se scade capitalul subscris la firmele radiate.
In ceea ce priveste tarile de rezidenta ale investitorilor care au infiintat cele mai multe firme noi, liderii clasamentului in octombrie sunt investitorii italieni, care au constituit 219 firme, urmati de persoanele fizice si juridice din Germania, cu 103 societati.
Cel mai mare aport de capital inregistrat in luna ianuarie, in valoare de 115,4 milioane euro, a fost realizat la Banca Comerciala Romana (BCR). Atunci a fost inregistrata participatia de 69% din capital a actionarului majoritar, Erste Bank din Austria. Erste a preluat in octombrie 2006 61,88% din actiuni de la statul roman, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation si si-a majorat participatia la putin peste 69%, prin preluarea majoritatii actiunilor detinute de salariatii institutiei.
"Mentiunile privind aceste operatiuni au fost primite de ONRC in luna ianuarie. Aportul de capital de la BCR care apare ca investitie straina este de fapt un transfer de actiuni de la partea romana la partea straina, ca urmare a preluarii, iar capitalul ramane neschimbat. Asadar, nu a avut loc o majorare de capital, ci un transfer de investitie, constituind investitie straina", au precizat reprezentantii ONRC.
Alte subscrieri importante de capital au fost realizate de catre Bamesa Otel Bucuresti, detinuta de investitori spanioli, respectiv 14,97 milioane de euro, in timp ce compania Siad Romania, cu actionari italieni, a primit o infuzie de capital de 12,8 milioane de euro.
Actionarii olandezi ai companiei Colina Soarelui din Iasi au subscris in ianuarie un capital de 7,4 milioane de euro, investitorii S - Park Offices 6,75 milioane de euro, iar ai Generali Asigurari 4,74 milioane de euro.
Subscrierile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta o componenta care se ia in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe.
La inventarierea acestui indicator mai sunt cuprinse imprumuturile acordate de firmele straine subsidiarelor din Romania, precum si profitul reinvestit al companiilor.
Investitiile straine directe au atins, in prima luna a anului, o valoare totala de 394 milioane euro, din care aproximativ doua treimi au reprezentat participatii la capital si profit reinvestit, iar diferenta - credite intragrup, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.
Investitiile straine au avut o performanta mult sub nivelul inregistrat in ianuarie 2006, cand BNR a raportat un total de 699 de milioane euro, ceea ce inseamna o scadere de 43%.
Agentia Romana pentru Investitii Straine estimeaza ca in acest an, investitiile straine directe se vor ridica la sapte miliarde de euro, in scadere fata de nivelul de 9,1 miliarde euro din 2006.
Stocul investitiilor straine directe a ajuns la finele anului trecut la 30,89 miliarde de euro. Investitiile straine au urcat in 2006 cu 41,2%, fata de 33,8% in 2005, potrivit datelor prezentate recent de Institutul National de Statistica.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO