Companii

Care sunt cele mai ravnite cinci locatii pentru proiecte eoliene dupa “cucerirea” Dobrogei

Care sunt cele mai ravnite cinci locatii pentru proiecte eoliene dupa “cucerirea” Dobrogei

1: Criza nu a ieftinit investitiile in parcurile eoliene, in continuare pentru instalarea unui megawatt fiind necesare fonduri de pana la 1,5 milioane de euro; 2: TOP 5 zone - Care sunt cele mai bune zone pentru a instala o turbina, dupa Dobrogea

20.10.2009, 23:26 528

Potrivit datelor Transelectrica cuprinse in planul deperspectiva al retelei electrice de transport in perioada2008-2012, in afara de Tulcea si Constanta, unde pana acum au fostinregistrate circa 75 de posibile proiecte, urmatoarele destinatiipreferate de investitorii din segmentul eolian sunt Galati, undes-ar putea realiza circa 11 proiecte, Vaslui, cu 10 proiecteeoliene, Vrancea cu 7 astfel de proiecte, Braila - unde existaintentia, din partea mai multor investitori, de a realiza 6proiecte eoliene - si Iasi, unde sunt studii pentru realizarea a 4proiecte.

Investitori precum germanii de la E.ON, care sunt prezenti pepiata locala a distributiei si furnizarii de energie electrica side gaze, sunt interesati de mai multe proiecte eoliene de circa 150MW, in zona Moldovei, regiune care coincide chiar cu zona pe careE.ON o deserveste prin operatiunile sale. Alti investitori, precumpartenerii locali ai Continental Wind Partners, dezvoltatorii careau vandut anul trecut un proiect de 600 MW in Dobrogea catre cehiide la CEZ, au pus ochii pe zona Galatiului pentru dezvoltarea unorproiecte eoliene cu o capacitate de 470 MW.

"Avemacum in dezvoltare proiecte de circa 1.000 de MW localizate in maimulte regiuni ale tarii, printre care se numara si Galatiul.Totodata, suntem in faza incipenta pentru dezvoltarea unor proiectesolare sau pe biomasa pentru producerea energiei electrice. Estedestul de greu sa anticipam acum cand vom avea primii MW finalizatidin aceste proiecte pentru ca acestea se afla in diverse faze dedezvoltare", spune Radu Popoiu, directorul general al PS WindManagement, companie care lucreaza in parteneriat cu ContinentalWind Parteners.

Cum se alege locul pentru o investitieeoliana

Specialistii din domeniu spun ca sunt trei factori care conteazamult in alegerea unei zone pentru o investitie in domeniuleolian.

In primul rand conteaza vantul si din acest punct de vedere celemai bune zone sunt Dobrogea si Moldova. In al doilea rand conteazaposibilitatea conectarii la reteaua de electricitate, iar aiciDobrogea incepe sa piarda din atractivitate din cauza numeroaselorproiecte de producere a energiei electrice anuntate, nu numai pesegmentul eolian. In al treilea rand conteaza terenul si durataobtinerii avizelor necesare.

"Erau cateva zone traditionale, cum ar fi Dobrogea sau Moldova,dar prima este deja plina. Reteaua nu mai permite dezvoltarea unorproiecte mari. In plus apar probleme legate de normele de mediu sauchiar de disponibilitatea terenurilor din aceasta regiune. Astfel,in functie de stategia fiecaruia, investitorii care vor sa sedezvolte in continuare se uita la regiuni precum Galati, Vaslui,Iasi, Braila, care au si ele un vant bun necesar dezvoltarii unuiproiect eolian", explica Alexandru Teodorescu, consultantindependent pe segmentul proiectelor eoliene si fost director alcompaniei Wind Expert, cea mai mare companie de consultanta pesegmentul eolian pe plan local.

Grupuri precum CEZ, Enel (Italia) sau Iberdrola (Spania) auanuntat deja investitii de mii de megawati in zona Dobrogei.Totodata, tot in Dobrogea urmeaza sa fie construite reactoarele 3si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, care presupuninstalarea a 1.400 MW.

Astfel, pentru un investitor precum E.ON, care are activitatileconcentrate in regiunea Moldovei, face sens sa analizeze proiecteeoliene localizate in Vaslui sau Iasi.

"Dincolo de vant si de accesul la retea, mai sunt alti factoricare conteaza in luarea unei decizii de a investi intr-un proiecteolian. Conteaza si pretul terenului, dar si gradul de faramitareal proprietatii. De exemplu, am avut cazuri in care pentru osingura turbina aveam nevoie de acordul a 20-30 de proprietari",mai explica Teodorescu.

Potrivit acestuia, criza nu a ieftinit investitiile in parcurileeoliene, in continuare pentru instalarea unui megawatt fiindnecesare fonduri de pana la 1,5 milioane de euro. Singurul lucru pecare criza l-a facut in acest domeniu a fost sa mai triezeproiectele.

Impactul unei investitii eoliene asupra uneicomunitati

Singurul proiect eolian de mari dimensiuni inceput in Romaniaeste cel al cehilor de la CEZ care vor investi 1,1 miliarde de europentru ridicarea unui parc de 600 MW in doua localitati dobrogene,Fantanele si Cogealac.

Intregul proiect presupune instalarea a 240 de turbine, acestaurmand sa fie finalizat in 2011. Potrivit declaratiilor recente alereprezentantilor CEZ Romania, pana acum au fost construiti 130 dekilometri de drum necesari pentru transportul echipamentelor uriasesi mai bine de 400 de oameni lucreaza pe santier majoritatea fiindromani.

Mai mult, potrivit reprezentantilor CEZ Romania, circa 30% dinvaloarea proiectului, adica peste 300 de milioane de euro, vormerge in contul companiilor romanesti care sunt implicate inrealizarea proiectului.

Romania se plaseaza din punctul de vedere al potentailuluieolian pe unul dintre locurile fruntase la nivel european, zonaDobrogei fiind recunoscuta ca fiind una cu conditii deosebit defavorabile pentru acest tip de investitii. Din pacate, in ceea cepriveste investitiile concrete, Romania este pe ultimul loc, subBulgaria la nivel european.

Pana acum, potrivit planului Transelectrica exista proiecteeoliene de peste 20.000 MW (cat aproape 30 de reactoare de laCernavoda), din care efectiv au fost intalati pana acum 11 MW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO