Companii

Care sunt primele companii in Topul National al Firmelor

Care sunt primele companii in Topul National al Firmelor

Click pentru imaginea marita

04.12.2007, 16:47 34

Producatorul de electrocasnice Arctic, care a inregistrat in primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de 164 de milioane de euro, in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ocupa locul intai la categoria industria de masini si echipamente in Topul National al Firmelor, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in colaborare cu camerele de comert si industrie teritoriale (CCIT), in scopul prezentarii firmelor cu rezultate financiare bune la nivel national la sfarsitul anului 2006.
Topul a fost construit pe baza bilanturilor pe anul 2006 de pe Ministerul Economiei si Finantelor si pe baza declaratiilor vamale pentru valoarea exportului de la Autoritatea Nationala a Vamilor.
In acest clasament, Arctic este urmata de producatorul de rulmenti Timken Romania din Prahova, care a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 60,4 mil. euro, in crestere cu 26% comparativ cu nivelul de 48 de milioane de euro din 2005.
In domeniul industrie, sectiunea fabricarea de diferite produse, locul intai la intreprinderi mari este ocupat de compania DPR Draxlmaier Procese de Productie Romania, membra a concernului german Draxlmaier, avand ca obiect de activitate proiectarea si realizarea de matrite si dispozitive verificatoare pentru productia de ornamente auto, care a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de aproximativ 20 de milioane de euro.
Grupul elvetian Holcim, care detine trei fabrici de ciment in Romania si care intentioneaza sa mai construiasca una, ale carui vanzari nete la nivel mondial au crescut cu 10,9% anul acesta, la 12,4 miliarde de euro, iar profitul net a avansat cu 109,8%, ajungand la 2 miliarde de euro se claseaza pe locul intai la sectiunea industria produselor primare, la intreprinderi foarte mari.
O alta companie care ocupa locul intai la aceasta sectiune, dar din categoria intreprinderi mari (peste 250 de angajati), este Lafarge Ciment, divizia locala a grupului francez Lafarge, a carui cifra de afaceri a crescut cu 58,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportului financiar al grupului.
Compania Siveco, care a inregistrat anul trecut aproximativ 29 de milioane de euro, conform site-ului Ministerului Finantelor, si care a conceput softul pentru sistemul IT al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) este in topul companiilor care activeaza in cercetare, dezvoltare si high-tech, la sectiunea tehnologia informatiei.
Operatorul de telefonie mobila Orange Romania este pe primul loc in domeniul telecomunicatii, urmat de Vodafone Romania si Romania Cable Systems (RCS), conform Topului National al Firmelor. Grupul buzoian Eximprod, cu activitati in domeniul productiei si distributiei de echipamente destinate industriei electricitatii, care a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 24 de milioane de euro, ocupa primul loc la categoria industria de echipamente electrice si optice, sectiunea intreprinderi mijlocii (50 pana la 249 de angajati)
Pe primul loc in industria lemnului se claseaza intreprinderea Kronospan Sepal din Alba, unul din principalii jucatori din aceasta industrie, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de peste 150 de milioane de euro si un profit brut de 1,83 milioane de euro. Intreprinderile mijlocii care ocupa primele locuri in aceasta industrie sunt Rondoncarton, Ecopaper si Dunapack Rambox.
Rosal Grup, una dintre cele mai importante companii de salubritate din Romania, al carei pachet majoritar de actiuni este detinut de Honorius Prigoana, a obtinut primul loc la servicii de colectat si reciclat deseuri si salubritate. Tot pe locul intai, la aceeasi categorie, dar de data aceasta in randul intreprinderilor mari, se situeaza societatea Tomini Trading SRL din Constanta, care are ca obiect de activitate colectarea si comercializarea fierului vechi.
Cele mai multe firme clasate pe primele zece locuri in Topul National al Firmelor (TNF) sunt din Bucuresti, in numar de 650, avand o pondere de 41% in numarul firmelor clasate, urmand judetul Timis cu 81 de firme si Prahova cu 66 de firme.
In editia din acest an a topului, au fost acordate premii pentru activitatea firmelor desfasurata in 2006, din sase domenii de activitate, precum cercetare-dezvoltare si high-tech, industrie, agricultura, constructii, servicii, comert.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO