Companii

Cate actiuni vor detine sindicalistii din Petrom?

20.01.2003, 00:00 13

Puternicul sindicat al SNP Petrom - cea mai mare companie din Romania- ar putea sa nu mai beneficieze de dreptul de a cumpara 10% din companie , in momentul privatizarii, la valoarea nominala a unei actiuni de 1.000 lei.
Conform unei ordonante de urgenta emisa de guvernul Ciorbea in 1997 si inca in vigoare, salariatii Petrom au drept de preemtiune pentru achizitia de actiuni ale companiei, la valoarea nominala, pana la concurenta limitei de 10% din capitalul social. La pretul actual de pe bursa, de 1.310 lei/actiune,  sindicatul Petrom ar castiga 30% sau circa 40 mil.$ daca ar fi cumpara actiuni la 1.000 lei. Petrom a ajuns acum la o capitalizare bursiera de 1,46 miliarde dolari.
Conform unor surse de pe piata de capital, Federatia Sindicatelor Libere si Independente din Petrom detine deja intre 1 si 1,5% din companie, actiuni cumparate de pe bursa. Sindicatele au achizitionat actiuni la preturi sub valoarea nominala. Acum un an, pretul unei actiuni Petrom era de 400lei. Sindicatul este condus de Liviu Luca, unul dintre cei mai puternici oameni din Romania.
Statul roman s-a angajat sa privatizeze Petrom, fapt pentru care a angajat in decembrie 2002 un consultant pentru a evaluarea si a priopune modalitati de privatizare. Consultantul este format din bancile de inmvestitii Credit Suisse First Boston si ING Bank. Conform legislatiei actuale, vanzarea pachetului majoritar de actiuni al companiei nu este posibila.
Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie afirma ca una din activitatile consultantului va fi si aceea de a face propuneri de modificare a actelor normative astfel incat tranzactia de privatizare sa se desfasaore in conditii de perfecta legalitate.
Statul roman a mai incercat sa privatizeze Petrom in 1999, insa aceasta s-a soldat cu un esec. La acea vreme, a fost depusa o oferta din partea unui consortiu format din oamenii de afaceri romani Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu si Gelu Tofan.
Oficialii Ministerului Industriei, cel mai mare actionar la Petrom, estimeaza ca tranzactia de privatizare a Petrom se va incheia in cursul anului 2003.
Previziunile pentru acest an indica o cifra de afaceri de aproximativ 75.000 mld.lei (2,01 mld.$) si a unui profit net de 1.899 mld.lei (50,9 mil.$), indicatori calculati la un curs mediu de 37271 lei/dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO