Companii

Cathedral Plaza, pierderi de 20 mil. euro

26.02.2008, 20:20 18

Millenium Building Development, companie detinuta de fondul de investitii american Miller Global, cu active de 2,5 mld. dolari, sustine ca va inregistra pierderi de circa 20 mil. euro din cauza suspendarii lucrarilor de constructie a imobilului de birouri Cathedral Plaza din apropierea Catedralei Sfantului Iosif din Capitala.
Lucrarile de constructie au fost suspendate printr-o decizie a Curtii de Apel Craiova in iulie 2007, in urma unui proces deschis de Arhiepiscopia Romano-Catolica, care a sustinut in instanta ca lucrarile afecteaza Catedrala Sfantul Iosif.
"Imobilul de birouri ar fi trebuit sa fie finalizat in februarie 2008, insa lucrarile au fost sistate din iulie 2007. Estimam ca valoarea pierderilor este in prezent de circa 10-12 mil. euro, dar ar putea sa ajunga si la 20 mil. euro, in functie de cat timp va tine aceasta suspendare. Doar costurile de santier se ridica la 100.000 de euro pe zi", a declarat pentru ZF Daiana Voicu, directorul general al Willbrook Management, compania de project management a Cathedral Plaza. In cuantumul daunelor au fost calculate pierderile provocate de suspendare, pierderea profitului, despagubiri pentru unii chiriasi care s-au retras, onorariile consultantilor si avocatilor care se ocupa de procese.
Pana in prezent, imobilul a fost preinchiriat in proportie de 45%, insa 2-3 chiriasi s-au retras din cauza suspendarii lucrarilor.
Millenium Building Development apreciaza ca decizia instantei s-a bazat pe un raport "plin de minciuni" facut de cetateanul american Emanuel Necula, un fost angajat, si pe un act care se refera la probleme de structura ale altei cladiri, motiv pentru care intentioneaza sa sesizeze CEDO. Emanuel Necula nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.
In replica la acuzatiile aduse de Millenium Building Development, Arhiepiscopia Romano-Catolica a declarat pentru Mediafax ca institutia nu are nicio problema cu compania atat timp cat respecta legea.
"I-am dat in judecata pentru ca, dupa opinia noastra, nu aveau toate autorizatiile cerute de lege. Restul acuzatiilor pe care ni le aduc sunt in opinia noastra false si defaimatoare", a declarat Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei.
Arhiepiscopia Romano-Catolica din Capitala a actionat in judecata Millenium Building Development inca din 2006, la o luna dupa inceperea constructiei, solicitand anularea autorizatiilor si avizelor eliberate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO