Companii

Ce a stat în spatele intrării americanilor de la PPG pe piaţa vopselelor. România era singura ţară din regiune unde PPG nu avea producţie. „Au tatonat piaţa zece ani“

Ce a stat în spatele intrării americanilor de la PPG pe...

Autor: Cristina Roşca

03.11.2016, 20:30 1770

Gigantul american PPG, un conglomerat industrial cu afaceri de peste 15 mld. dolari anual, este lider de piaţă în Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria pe segmentul vopselelor. Odată cu achiziţia producătorului local Deutek, americanii intră direct pe piaţa din România pe locul al patrulea după cifra de afaceri de anul trecut.

Piaţa vopselelor din România este con­dusă de producătorul Kober, con­trolat de familia de antrepre­nori cu acelaşi nume. Pe poziţiile ur­mătoare însă se află patru com­panii controlate de fonduri de investiţii, una dintre acestea fiind chiar Deutek, cumpărată de PPG de la fondul Axxess Capital. Deutek se afla pe locul al patrulea în top după cifra de afaceri de anul trecut de 131,6 mil. lei, în urcare cu aproape 7% faţă de 204.

Investitorii financiari pariază de regulă pe termen de 3-5 ani pe o companie, pentru ca apoi să facă exit la un preţ mai bun. In­ves­titorii strategici, pe de altă parte, construiesc pe termen lung. De aceea, aceştia din urmă sunt de regulă în tranzacţii dispuşi să plă­tească mai mult pentru o companie. PPG, una dintre cele mai puternice 500 de com­panii din SUA, a plătit pentru Deutek 40-50 mil. euro, potrivit datelor ZF.

„PPG prospectează piaţa deja de circa un de­ceniu şi a purtat negocieri cu toţi marii jucă­tori din piaţă. Decizia de a intra este jus­ti­ficată de faptul că pe piaţa vopselelor bran­dul joacă un rol important, consumatorii fiind loiali unei anumite mărci“, explică o sursă din piaţă.

Portofoliul Deutek, unul dintre cei mai mari jucători de pe această piaţă, include vopsele lavabile pentru interior şi ex­terior, tencuieli decorative, lacuri, emailuri, grun­duri, coloranţi şi alte produse. Printre bran­durile companiei se numără Oskar şi Danke!.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO