Companii

Ce au invatat zece executivi romani care au terminat un MBA in cel mai greu an pentru economie

Ce au invatat zece executivi romani care au terminat un MBA in cel mai greu an pentru economie

Salariul mediu net al absolventilor de MBA este de aproximativ 2.500 de euro pe luna

16.10.2009, 00:00 700

"MBA-ul nu este un 'medicament miraculos', pe care il iei siapoi devii brusc mai eficient sau mai bun. Nu a fost usor. Canderam la EMBA, uneori eram presat de lipsa timpului si ma gandeam caabia astept sa se termine. Acum imi dau seama ca ar fi fost maibine sa investesc si mai mult timp in program. Este o ocazie cucare nu te mai intalnesti a doua oara in viata", spune RaduBragarea, Chief Operating Officer (COO) la AIG Life Asigurari, 33de ani, care a absolvit in vara cursurile programului de ExecutiveMBA al WU Executive Academy din cadrul Universitatii de StiinteEconomice si Administrative din Viena.

Promovarea, care vine, de regula, cu mai multe responsabilitati,este de regula una din principalele asteptari ale managerilorinscrisi la MBA si care se si materializeaza in cele mai multe dincazuri.

De asemenea, Dan Ionescu, 38 de ani, corporate affairs managerin cadrul producatorului german de medicamente Boehringer -Ingelheim si proaspat absolvent al programului de EMBA din cadrulscolii de afaceri ASEBUSS, a primit si conducerea departamentuluide vanzari regionale pe spitale dupa ce si-a finalizatstudiile.

Si Emanuela Modoran, 42 de ani, care a absolvit cursurileprogramului de EMBA Sheffield oferit in Bucuresti de catreFacultatea Internationala a Universitatii Sheffield City College, aobtinut un job mai bun dupa absolvire.

"Inainte de absolvire lucram ca manager de dezvoltare de produsein departamentul de marketing, iar acum am fost promovata inpozitia de commercial strategy manager, pe un salariu mai mare cu20%", spune Modoran, care lucreaza in cadrul Vodafone Romania,numarul doi pe piata locala de telefonie mobila.

De asemenea, Elena Ionescu, 41 de ani, care a absolvit tot unprogram de Executive MBA oferit de Sheffield, a avansat de lafunctia de director de sucursala in cadrul Libra Bank din Ploiestila functia de director in cadrul unei divizii nou-infiintate incadrul bancii. Practic, i s-a dat un business nou pe mana imediatce a finalizat programul de EMBA, business pe care urmeaza sa ildezvolte cu ajutorul a ceea ce a invatat la scoala de afaceri.

"Am primit conducerea diviziei de fonduri structurale dinBucuresti dupa absolvire", explica Ionescu, director structuredfunds division in cadrul Libra Bank.

Promovarea vine de obicei odata cu salarii mai mari. "Crestereasalariala intre cele doua pozitii a fost de 70%", adauga CristianFlorea, 43 de ani, absolvent al programului de EMBA Tiffin, care afost promovat in functia de business unit manager pe divizia deretail in cadrul companiei Bayer Schering Pharma, reprezentantalocala a producatorului farmaceutic german Bayer

Absolvirea unui program de MBA nu garanteaza niciunui manager cava fi promovat sau ca i se va dubla salariul, insa asteptarileinitale ale unor manageri care s-au inscris la astfel de programeau fost chiar depasite in unele cazuri.

"De regula, angajatii care urmeaza programe de MBA primesc ocrestere salariala cuprinsa intre 20 si 30% dupa absolvire siincearca sa promoveze intern. Insa daca se afla deja pe o pozitiedin management din care nu se poate avansa, isi vor schimba cusiguranta angajatorul", sustine Iuliana Badea, sales manager alfirmei de recrutare Lugera & Makler.

In medie, mai bine de doua treimi dintre managerii implicati inprograme de instruire manageriala au parte de cresteri salariale,potrivit Topului MBA realizat de ZF in primavara acestui an. Pentrumulti manageri, beneficiile se cuantifica altfel.

"M-a ajutat mult in interactiunea cu oamenii din alte industrii.Tot timpul cand ai ceva de facut, te gandesti ca poti sa rezolviintr-un anume fel problema. La MBA afli ca lucrurile pot fi facutesi altfel decat cum erai obisnuit inainte", spune Bragarea, careare aproximativ 80 de oameni in subordine la AIG Life si careadmite ca nu a lipsit nici cresterea salariala.

Dupa ce a absolvit MBA-ul, a castigat laBursa

Konstantinos Diamantopoulos, 34 de ani, care a absolvit in lunaiunie a acestui an programul de EMBA oferit pe piata locala de CEUBusiness School, fondata de George Soros, spune ca a invatat sa isigestioneze mai bine banii dupa ce a pus in aplicare cunostinteleinvatate la scoala de afaceri.

"In urma programului de MBA am gasit raspunsuri la catevaintrebari din personal finance, adica am invatat cum sa-miorganizez investitiile personale la Bursa. Am absolvit programulcand piata era foarte joasa, am investit imediat la Bursa si amcastigat cu 50% mai mult decat am investit", spune Diamantopoulos,care este in prezent manager la firma de constructii AktorTechnical si partener si cofondator al companiei cu activitati inreal estate Marathon Invest.

De profesie inginer, Diamantopoulos a mai absolvit cursurileuniversitatii britanice Imperial College London si cele din cadrulinstitutului de tehnologie Ecole Polytechnique Federale de Lausannedin Elvetia.

MBA-ul reprezinta si o modalitate de a accelera evolutiaprofesionala a executivilor si are efectul unui "refresh" allucrurilor invatate la inceputul inceputul carierei.

Simona Simion-Popescu, regional HR director Xerox pentru EuropaCentrala si de Est, Turcia si Israel, spune ca MBA-ul absolvit laCEU Business School i-a adus o perspectiva mai larga asupraproblemelor legate de business.

"Am urmat un MBA pentru a ramane competitiva, deoarecegeneratiile care vin din urma sunt mult mai bine pregatite si auacces la mai multa informatie", spune Simion- Popescu. In opiniasa, experienta unui MBA este foarte utila atunci cand un managervrea sa faca o schimbare in cariera si sa-si schimbe domeniul incare a lucrat o perioada mai lunga de timp.

Este util pentru antreprenori?

"Spre deosebire de MBA-ul de corporatie, unde companiile primescmodelele de business de la compania-mama, antreprenorii trebuie saisi faca singuri un model de afacere, iar un MBA ii ajuta in acestsens", spune Iuliana Stan, business unit manager in cadrulcompaniei de consultanta organizationala Human Synergistics.

Businessul Help Net, care a ajuns la 62 mil. euro la sfarsitulanului trecut, a fost proiectul de absolvire a unui program de MBApe care l-a urmat Isabelle Iacob, in prezent directorul general alretelei, unul dintre principalii jucatori din retailul demedicamente, care opereaza in prezent o retea de 105 farmacii.

"Nu m-a trimis nimeni la EMBA. Toata povestea a pornit de lafaptul ca voiam sa intru in antreprenoriat. Eram in aeroport in2007 cand am vazut un anunt in care WU University anunta incepereapreselectiei candidatilor care vor beneficia de burse de studiupentru cursurile din Bucuresti. M-am gandit imediat 'De ce nu?' siam aplicat pentru o bursa", spune Lucian Teodorescu, 42 de ani, aabsolvit programul de EMBA al WU Executive Academy.

Din luna septembrie a acestui an, Teodorescu este directorgeneral adjunct al Capa Finance IFN, companie de microcreditare dinBucuresti, care se afla in proces de transformare in bancacomerciala.

Inainte de septembrie, cand a fost recrutat de Horia Manda, unuldintre cei mai cunoscuti manageri de fonduri de investitii,Teodorescu a fost timp de trei ani director de operatiuni alportughezilor de la Millennium Bank, unii dintre ultimii jucatoriintrati pe piata bancara. Anterior a lucrat pentru Alpha Bank,Raiffeisen Bank si BRD.

"Plecarea la Capa Finance a fost o oportunitate care a aparutchiar dupa absolvirea programului. Cunostintele dobandite mi-auoferit o mai mare siguranta pentru a accepta noul job", spuneel.

Cursurile unui program MBA nu reprezinta unul dinntre cele maiimportante elemente atunci cand decizi sa-ti deschizi o afacere.Marius Stefan, antreprenorul companiei de inchirieri auto AutonomRent a Car, spune ca programul de MBA pe care l-a urmat in cadrulUniversity of Maryland (SUA) l-a ajutat sa inteleaga mai bine cetrebuie sa faca la serviciu.

"Pentru mine MBA-ul a fost o schimbare de mentalitate si numi-am deschis un business pentru ca am urmat cursurile unui MBA.Inainte sa ma inscriu la program, eram 'problem solver' la ocompanie din FMCG, unde rezolvam in fiecare zi o lista lunga deprobleme", spune Stefan, care in prezent conduce un business de 2,7mil. euro cu filiale in 23 de orase din provincie.

Piata locala a programelor de MBA si EMBA va scadea in acest ancu pana la 40%, pe masura ce companiile au redus din sponsorizarilepe care le acordau angajatilor pentru a urma programe de MBA,potrivit ultimelor informatii disponibile.

Radu Bragarea, Chief Operating Officer (COO) la AIG LifeAsigurari: "Competitia a fost una dintre cele mai mariprovocari. Nu era competitie intre indivizi, ci intre echipele delucru. Toti cei care am ajuns acolo eram firi puternice, toti aveamexperienta in management. In viata profesionala de zi cu zi, suntnevoit de multe ori sa fiu expeditiv, pentru a fi eficient. La EMBAlucrurile nu merg asa, pentru ca toti colegii trebuie sa fieimplicati in orice decizie."

Lucian Teodorescu, director general adjunct al CapaFinance IFN: "MBA-ul devenise o adevarata moda la unmoment dat. In ceea ce ma priveste, a fost dorinta de a evoluaprofesional si nu de 'a fi la moda'. Cred ca cel mai important incazul unui program MBA este 'de ce' il faci, 'unde' il faci si'cum' il faci."

Marius Stefan, proprietar Autonom Rent a Car:"MBA-ul m-a invatat ca trebuie sa vad ce strategie trebuie sa am sicare sunt problemele pietei inainte de a incepe sa iau decizii derezolvare a problemelor."

Cristian Florea, business unit manager pe divizia deretail in cadrul Bayer Schering Pharma: "Inainte deabsolvire ocupam pozitia de business development manager fara sa amoameni in subordine. Acum coordonez o echipa de 50 de oameni, carelucreaza in departamentele de vanzari si marketing."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO