Companii

Ce lanţuri de hipermarketuri au deschis magazine pe bandă rulantă şi cine a stat în stand-by?

Ce lanţuri de hipermarketuri au deschis magazine pe...

Autor: Cristina Roşca

28.12.2012, 08:07 1750

Cei cinci jucători prezenţi pe piaţa locală de hipermarketuri au deschis în ultimul an 14 magazine şi au închis alte două, investiţiile în noi unităţi depăşind 150 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

De departe cel mai activ pe acest segment a fost Kaufland, liderului comerţului local, care are cu zece hipermarketuri mai mult decât la finalul anului trecut. La polul opus, Real şi Carrefour au închis fiecare un magazin pe format mare. Carrefour, primul jucător străin care a deschis hipermarketuri în România, a închis un magazin la Arad după ce mallul în care acesta era amplasat a fost închis, urmând a fi transformat cel mai probabil în centru logistic. Francezii au mai închis un hipermarket la Brăila în 2009, odată cu închiderea centrului comercial Armonia din localitate.

Operatorul hipermarketurilor Real, a treia mare reţea de hipermarketuri după cifra de afaceri (după Kaufland şi Carrefour) a închis în primăvara acestui an magazinul din comuna Ghiroda, din judeţul Timiş, a treia unitate pe care grupul german o are la Timişoara. Acesta e primul magazin închis de Real pe piaţa locală. Real, care a fost preluat luna aceasta de Auchan – tranzacţie ce urmează a fi finalizată în 2013, mai deţine alte 24 de hipermarketuri.

Auchan, lanţ care urmează a deveni după tranzacţie unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală, cu venituri de peste un miliard de euro, a deschis două hipermarketuri noi în acest an, în Bucureşti şi Iaşi, ajungând la o reţea de 11 unităţi. Planurile companiei nu se opresc însă aici.

Tot două magazine a deschis şi Cora – la Bucureşti şi Bacău – cu unul mai puţin decât planificat. Magazinul din Slobozia, anunţat de companie pentru deschidere în acest an nu a fost deschis şi nu există informaţii privind o dată ulterioară pentru inaugurare.

Liderul comerţului local, Kaufland, rămâne cel mai agresiv în expansiune. Germanii au deschis zece magazine noi - în oraşe medii şi marii – în care compania a investit, potrivit estimărilor ZF 70-100 de milioane de euro. Dacă reuşeşte să menţină vânzările per magazin la 18,5 – 19 mil. euro, Kaufland va obţine în acest an vânzări de circa 1,5 mld. euro.

Astfel, după cele două închideri şi 14 deschideri, piaţa de hipermarketuri din România numără 150 de magazine cu vânzări anuale de 3,5-4 mld. euro.

 
 

Câte hipermarketuri s-au deschis în ultimul an?

Evoluţia deschiderilor de hipermarketui în 2012

Lanţ de hipermarketuri Deschideri 2012Magazine la finalul lui 2012
Kaufland1081
Cora210
Auchan211
Carrefour-124
Real-124
Total12150

Notă: în decembrie a fost anunţat că Auchan a preluat magazinele Real însă tranzacţia urmează a fi finalizată în 2013

Sursă: ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO