Companii

Ce proiecte a preluat Dinu Patriciu de la Fabian si ce investitii va trebui sa faca pentru a le continua

Ce proiecte a preluat Dinu Patriciu de la Fabian si ce investitii va trebui sa faca pentru a le continua

Baneasa center: cumparata in iunie 2007 de Fabian pentru 24 mil. euro; printre chiriasi: Wrigley, Colgate, Fresenius, Cargill and Volksbank; cladirea are 9.799 mp Banu Antonache: achizitionat in decembrie 2005 pentru 12,3 mil. euro; printre chiriasi: Garanti Bank, DTZ, General Motors, Arval si Amway; imobilul are 4.445 mp Cascades Office: achizitionat in aprilie 2006 pentru 12,2 mil. euro; printre chiriasi: Pro Credit Bank, Aviva, Rompetrol si HBO; imobilul are 4.347 mp Evo center: imobil preluat in noiembrie 2007 pentru 4,9 mil. euro; cladirea are 2.648 mp Lake view (proiect): un pachet de 50% achizitionat in septembrie 2006 pentru 5,3 mil. euro; cladirea are 24.100 mp; New Town (proiect): achizitionat in iulie 2006 pentru 7,5 mil. euro; proiectul are 72.000 mp si circa 651 de apartamente, din care au fost vandute 44%

21.12.2008, 18:20 172

Omul de afaceri Dinu Patriciu va deveni proprietarul a unsprezece proiecte imobiliare in Bucuresti, Timisoara, Oradea si Satu Mare, dupa preluarea fondului britanic de investitii imobiliare Fabian Romania, listat la bursa AIM din Londra, iar investitiile necesare pentru continuarea lor s-ar putea ridica la peste 100 mil. euro, potrivit calculelor ZF, pe baza investitiilor anuntate pentru proiectele viitoare.
Din cele 11 proiecte, doar patru sunt finalizate, printre cele aflate in constructie numarandu-se ansamblul rezidential New Town din cartierul bucurestean Dristor (joint-venture cu Mivan), cladirea de birouri Lakeview (joint-venture cu AIG/Lincoln), imobilul de birouri Cubic Centre din Pipera (preluat de la Kendama Limited), Romana Office, precum si alte trei ansambluri rezidentiale in Timisoara, Oradea si Satu Mare a caror constructie a fost insa amanata din cauza conditiilor nefavorabile din piata rezidentiala. Profitul din cele 7 proiecte aflate in dezvoltare s-ar putea ridica la circa 33 de milioane de euro pana in 2012, potrivit raportului semestrial al Fabian Romania.
Tranzactia privind preluarea Fabian Romania urmeaza sa fie notificata la Consiliul Concurentei, potrivit legislatiei romanesti, se precizeaza in anuntul companiei Black Sea Global Properties Limited, care preia portofoliul fondului imobiliar.
De asemenea, dupa acceptarea ofertei, Fabian ar putea fi delistat, iar actionarii care nu au vandut titlurile vor ramane in actionariatul fondului nelistat, Black Sea Global Properties Limited (BSGP), controlat de Rompetrol Holding.
Compania BSGP a fost infiintata in luna noiembrie in Insulele Virgine Britanice si este detinuta integral de Rompetrol Holding, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu. Alaturi de Fabian Romania mai sunt listate la bursa AIM de la Londra si fondurile de investitii imobiliare Equest Balkan Properties, Argo Real Estate Opportunities Fund, European Convergence Development Company si Carpathian Asset Management, care au inregistrat scaderi puternice ale valorii de piata.
Primele investitii pe piata imobiliara din Romania ale lui Dinu Patriciu au fost derulate impreuna cu fratele sau si au vizat constructia de magazine pentru lanturile de retail Billa si Minimax, potrivit anuntului facut de Fabian Romania.
Patriciu este in prezent implicat in realizarea unui proiect imobiliar de birouri si de locuinte, in parteneriat cu Immorent, parte a grupului Erste.
Proiectul cu o suprafata de 150.000 mp, dezvoltat in nordul Bucurestiului, va atrage investitii de 300 mil. euro. In cadrul ansamblului, denumit Smart City, va fi amplasat si sediul grupului Rompetrol.
Rompetrol Holding, inregistrat in Elvetia, a vandut anul trecut pachetul majoritar de actiuni la grupul Rompetrol catre KazMunaiGaz din Kazahstan pentru 1,6 miliarde de dolari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO