Companii

Cehia va obtine mai putini bani din privatizare

21.06.2001, 00:00 21



Guvernul de la Praga a solicitat Ministerului ceh al Finantelor sa modifice in scadere obiectivul privind veniturile din privatizare pentru acest an, ca urmare, in principal, a mediului nefavorabil din sectorul telecomunicatiilor, se arata in editia de ieri a publicatiei Mlada Fronta Dnes.

Potrivit unui raport al Ministerului Finantelor, statul ceh urmareste sa obtina din procesele de privatizare ce vor fi derulate in acest an circa 170 de miliarde de coroane (4,28 miliarde de dolari), suma privita cu neincredere de analisti.

Unul dintre factorii care ar putea determina autoritatile de la Praga sa revizuiasca veniturile estimate este oferta redusa, de numai 25-30 de miliarde de coroane, pentru un pachet de 60% din capitalul Komercni Banka.

In plus, compania de telecomunicatii Ceske Radiokomunikace a fost evaluata de potentialii investitori la 9-9,5 miliarde de coroane.

Anterior, cabinetul ceh a anuntat ca, in urma unor discutii cu un consortiu strain, a primit o oferta in valoare de 12 miliarde de coroane pentru actiunile Ceske Radiokomunikace, dar si aceasta suma este sub obiectivul guvernamental.

In ceea ce priveste pachetul de actiuni la Komercni Banka, oficialii cehi intentioneaza sa obtina venituri de aproximativ 40 de miliarde de coroane.

De asemenea, in urma privatizarii operatorului de telefonie fixa Cesky Telecom, statul ceh doreste sa includa in bugetul de stat intre 60 si 70 de miliarde de coroane, pentru ca dupa vanzarea grupului chimic Unipetrol, veniturile la buget sa creasca cu 7-9 miliarde de coroane.

Un alt motiv pentru care obiectivul privind privatizarea ar putea ramane neindeplinit, in acest an, este intarzierea negocierilor privind vanzarea unor companii din sector energetic.

Producatorul de electricitate CEZ, precum si alti sase distribuitori regionali de electricitate, erau programati pentru privatizare in acest an. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24