Companii

Cel mai ascuns investitor din real estate: Papalekas, „Vulturul fără chip“, a luat imobiliare de 300 milioane de euro de când a început criza. Ziarul Financiar oferă prima imagine cu el

Cel mai ascuns investitor din real estate: Papalekas,...

Autor: Cristi Moga

07.08.2014, 00:08 7630

Investitorul grec s-a concentrat pe active la discount, precum City Mall, Tower Center sau Cathedral Plaza, care pot aduce randamente mai ridicate.

Grecul Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai discreţi investitori din piaţa imobiliară locală, a realizat în ultimii trei ani investiţii de peste 300 de milioane de euro în birouri, spaţii comerciale şi industriale şi mai multe terenuri plasate lângă staţiile de metrou din Bucureşti, fiind printre puţinii jucători care cred într-o revenire a pieţei locale.

Papalekas, la 38 de ani, are o experienţă de peste un deceniu în piaţa imobiliară locală, timp în care şi-a pus amprenta pe o serie de proiecte precum City Mall sau UpGround, dar cu toate acestea el a evitat constant apariţiile publice, coordonându-şi discret afacerile din biroul său din Pipera.

Anul trecut însă el a decis să îşi grupeze afacerile imobiliare în fondul de investiţii Global­worth pe care l-a listat pe bursa de la Londra, astfel că infor­maţiile despre investiţiile derulate au început să devină publice, iar datele centralizate de ZF arată că Papalekas este, după sud-africanii de la NEPI, al doilea mare investitor din piaţa imobiliară locală în criză.

Dacă în primii ani de la izbucnirea crizei grecul a fost mai puţin activ în piaţă, din toamna anului 2011 a început o campanie susţinută de achiziţii, prima tranzacţie notabilă fiind răscumpărarea pentru 17,3 mil. euro a centrului comercial City Mall, aflat în faliment, proiect pe care în 2006 îl vânduse unui fond de inves­tiţii din Australia pentru 103 mil. euro.

Ioannis Papalekas nu se fe­reşte să se implice în cele mai complicate afaceri imobiliare, astfel că următoarele achiziţii notabile au fost turnurile de birouri Tower Center şi Ca­thedral Plaza din Capitală care din cauza litigiilor stăteau goale de câţiva ani deşi construcţia era finalizată.

Conflictul de la Tower Center a reuşit să îl „dezamorseze“, astfel că turnul din Piaţa Victoriei este acum ocupat aproape integral, dar la Cathedral Plaza deocamdată nu a ajuns la o înţelegere cu Arhiepiscopia Romano-Catolică pentru tolerarea construcţiei de lângă Catedrala Sfântul Iosif.

Până să rezolve acest conflict, Papalekas a început anul acesta construcţia unui alt turn de 24 de etaje lângă staţia de metrou Aurel Vlaicu, o investiţie de 100 de milioane de euro ce ar trebui finalizată până la sfârşitul  anului viitor.

Cea mai importantă tranzacţie realizată în ultimii ani a fost însă răscumpărarea unui pachet de 78% din firmele care deţin clădirile BOB şi BOC din Pipera de la divizia imobiliară a grupului Deutsche Bank.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- strategia de investiţii, relaţia cu băncile, sursele de finanţare a investiţiilor 

- stadiul proiectelor aflate în derulare, în Pipera şi pe terenul fostului showroom Porsche de lângă mallul Promenada

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO