Companii

Cel mai mare producător de energie este în criză de apă. Hidroelectrica lucrează sub clauza de forţă majoră până la sfârşitul anului

Cel mai mare producător de energie este în criză de apă. Hidroelectrica lucrează sub clauza de forţă majoră până la sfârşitul anului

Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica. Foto Victor Ciupuliga

Autor: Roxana Petrescu

28.09.2011, 00:03 700

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, va activa clauza de forţă majoră pentru toate cele 41 de contracte directe de vânzare a electricităţii din cauza secetei care a afectat grav producţia de energie a companiei.

Este pentru a doua oară din 2003 când compania apelează la această clauză din cauza precipitaţiilor reduse. În 2003, din cauza secetei Hidroelectrica a înregistrat pierderi de aproape 100 de milioane de euro, iar centrala de la Cernavodă a fost oprită pentru că apa din Dunăre nu era suficientă pentru răcirea reactorului funcţional.

Fără activarea acestei clauze Hidro­elec­trica ar fi fost nevoită să-şi înde­pli­nească toate obligaţiile contractuale, deşi producţia de energie nu i-ar fi permis acest lucru, compania fiind condamnată la pier­deri majore prin achiziţia energiei lipsă de la producătorii termo, la preţuri mult mai mari.

După activarea acestei clauze, Hidro­elec­trica va da numai atât cât poate pe aceste contracte directe, clienţii săi fiind obligaţi să-şi asigure necesarul din alte surse.

Alro, Energy Holding şi ArcelorMittal rămân fără energie ieftină


Cei mai mari clienţi conectaţi la energia hidro sunt Alro, cel mai mare con­su­mator de energie din România, Energy Holding, elveţienii de la Alpiq şi Arcelor­Mittal România. Circa 70% din tot ceea ce produce Hidroelectrica se duce pe astfel de contracte directe. Toate aceste firme vor mai primi doar o mică parte din nece­sarul lor de la Hidroelectrica, restul urmând să şi-l cumpere singure de pe piaţă.

Totodată, toate marile termocentrale din România lucrează în prezent la capa­citatea maximă pentru a putea umple golul făcut de ieşirea unor mari cantităţi de energie hidro din sistem. Ieri, aproape 53% din toată energia produsă în România venea de la termocentralele pe cărbuni, în timp ce contribuţia Hidroelectrica era de numai 19%, de aproape două ori mai redusă faţă de anul trecut.


Record de scădere a Dunării


"Din cauza faptului că în iarna 2010-2011 nu am mai avut precipitaţii sub formă de ninsoare, lacurile de acumulare nu au mai primit apa obişnuită. Acest lucru combinat cu precipitaţiile scăzute de anul acesta au făcut ca în lunile mai-iunie Dunărea să ajungă la cel mai scăzut nivel al ultimilor 14 ani.

Mai scăzut chiar şi faţă de anul 2003 care a rămas în istorie ca fiind unul extrem de secetos. În luna iulie, volumele din lacurile de acumulare au fost restabilite la circa 64%, dar din păcate Dunărea a scăzut vertiginos până la un debit de 2.150 de metri cubi pe secundă de la o medie anuală normală de 4.000 de metri cubi pe secundă.

Producţia noastră a scăzut la 63% din producţia estimată pe debitele mul­tianuale. Hidroelectrica nu mai poate asigura cantităţile din contracte fără a înre­gistra pierderi", a explicat Constantin Trihenea, directorul general al Hidro­electrica.

Confruntată cu această situaţie, compania a luat decizia activării clauzei de forţă majoră pe care fiecare din cele 41 de contracte pe care le are o includ.

Forţă majoră în 48 de ore


"Am întreprins măsurile legale pentru obţinerea certificatelor de forţă majoră. Azi (ieri - n.red.) la ora 13.00 Camera de Comerţ şi Industrii ne-a trimis toate cele 41 de certificate de forţă majoră. Potrivit contractelor, în 48 de ore Hidroelectrica va notifica în scris aplicarea acestei clauze către fiecare partener. Practic, cantitatea de energie pe care Hidroelectrica o mai poate produce în acest moment va fi împărţită între posesorii de contracte de energie, restul cantităţilor urmând să fie procurate din piaţă de fiecare în parte", a mai explicat Trihenea.

La a doua încercare


Şeful Hidroelectrica a mai precizat că firma a încercat încă din lunile de primăvară activarea acestei clauze, dar că nu a primit certificatele necesare din partea Camerei de Comerţ şi Industrii din cauza faptului că nu se îndeplineau condiţiile meteo necesare. "Această situaţie va dura până la dispariţia factorilor care ne-au adus în această postură. Cred că va dura până la sfârşitul acestui an. Hidroelectrica trebuie să-şi refacă rezerva din bazinele de acumulare", a mai precizat Trihenea. Reprezentantul Hidroelectrica a mai adăugat că firma nu este pe pierderi şi speră ca până la finalul acestui an lucrurile să rămână la fel. În 2003, când a mai fost activată clauza de forţă majoră, Hidro­electrica a înregistrat pierderi de aproape 100 de milioane de euro. "Pentru anul acesta avem contractaţi 17,4 TWh din care cred că vom putea livra 15 TWh. Obiectivul meu este de a nu înregistra pierderi", a mai spus Trihenea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO