Companii

Petrom şi Romgaz văd liberalizarea cu ochi diferiţi

Petrom şi Romgaz văd liberalizarea cu ochi diferiţi

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

28.09.2011, 00:01 400

Cei doi mari producători locali de gaze naturale, Petrom şi Romgaz, companii care contribuie în proporţii aproximativ egale la obţinerea producţiei interne, văd cu ochi diferiţi liberalizarea preţului, în contextul în care producţia locală este evaluată la o treime faţă de preţul gazelor pe care România le importă din Rusia.

"Apetitul pentru investiţii este direct proporţional cu preţul pe care îl obţinem. Dacă vrem să folosim resursele acestei ţări, să facem proiecte de explorare offshore, să explorăm potenţialul de gaze neconvenţionale, atunci trebuie să avem preţurile potrivite. Apetitul nostru pentru investiţii ar putea scădea dacă nu avem preţurile libere. Mai mult, dacă preţurile sunt mici, oamenii pur şi simplu ard energia fără a-şi pune problema de eficienţă energetică", a declarat Hilmar Kroat-Reder, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de gaze naturale, energie şi produse chimice.

Potrivit acestuia, preţul gazelor pe care România le importă din Rusia va ajunge de la 1 octombrie la 545 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de nivelul de circa 160 de dolari pe mia de metri cubi cu care atât Petrom, cât şi Romgaz îşi vând gazele produse. Acest preţ intern este unul recomandat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Deşi teoretic cei doi producători ar putea să-şi vândă gazele la un preţ dictat de cerere şi ofertă, în realitate preţul final, plătit de consumator, este unul reglementat şi la fel şi tarifele de distribuţie şi transport, ceea ce nu lasă loc de scumpiri în cazul producătorilor. Mai mult, cei doi producători nici măcar nu au posibilitatea de a exporta gaze naturale în lipsa conexiunilor cu ţările vecine.

Pe de altă parte însă, celălalt producător de gaze naturale, Romgaz, companie controlată de Ministerul Economiei, crede că liberalizarea preţului trebuie făcută doar în momentul în care România va avea nişte obiective strategice clar definite privind dezvoltarea pieţei de profil pe termen lung.

"În România singura modalitate de a creşte profiturile a fost numai din preţuri, nu din eficientizare. Înainte de liberalizare, trebuie stabilite nişte obiective strategice", a spus Dumitru Chiseliţă, director de comercializare din cadrul Romgaz. România a consumat anul trecut 13,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale din care peste 17% au fost importate din Rusia. Potrivit datelor Romgaz, din 2004 şi până în 2010 România a importat gaze de la Gazprom în valoare de 8,5 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO