Companii

Cererea de echipamente hidro din Asia vor dubla afacerile UCM Resita

09.02.2005, 00:00 23

Uzina Constructoare de Masini Resita (UCMR), preluata in urma cu un an de catre consortiul de investitori elvetieni INET Grup, mizeaza in acest an pe majorarea de 2,5 ori a cifrei de afaceri realizate in 2004, in conditiile in care furnizorul de echipamente hidroenergetice se repozitioneaza pe pietele externe, potrivit lui Dan Petrescu, directorul comercial al companiei.
De asemenea, investitiile elvetienilor in UCMR vor fi in aceeasi perioada de referinta de zece ori mai mari fata de nivelul de 3,6 milioane euro, inregistrat anul trecut.
"Este vorba de o repozitionare pe pietele externe. Vrem ca exporturile de echipamente sa ajunga in acest an la o pondere de circa 40% din cifra de afaceri, in timp ce in anii anteriori reprezenta intre 20% si 30%. Cererea de echipamente hidro este mare in Asia, iar noi am intrat pe piete noi ca Turcia si ne-am consolidat pozitia in India si Iran, unde am avut livrari sporadice. In Europa, lucram in mod traditional cu Va Tech, Voith Siemens si Alstom", a explicat pentru Ziarul Financiar Dan Petrescu.
Consortiul de investitori elvetieni a preluat in urma cu circa un an pachetul majoritar al UCMR, in urma privatizarii companiei, si si-a majorat apoi participatia pana la 90,3%, conform ultimelor date disponibile. Restul actiunilor sunt in posesia Asociatiei Salariatilor din UCMR, iar detineri mai au SIF Oltenia si SIF Banat - Crisana.
Elvetienii au preluat de la stat o societate, care in 2003 inregistra pierderi de 27,9 milioane euro, depasind nivelul cifrei de afaceri, care era de peste 20 milioane euro.
"Obiectivul pe care ni l-am propus pentru 2005 este de a atinge o cifra de afaceri de circa 55 milioane euro ceea ce inseamna o crestere economica de 250% fata de 2004. Poate parea o cifra nerealista, dar va asigur ca in afara de contractele in valoare de 42,4 milioane euro, mai avem in curs de semnare cu parteneri interni si externi contracte care insumeaza circa 30 milioane euro; asa incat cifra de afaceri pe care ne-am propus-o pentru acest an nu mai pare nerealizabila", a declarat Adrian Chebutiu, presedintele director general al UCMR.
In luna ianuarie a acestui an, UCMR a semnat doua contracte in valoare totala de 11,5 mil. euro cu doi clienti de pe piata interna.
Potrivit acestuia, investitiile in modernizarea procesului de productie - in tehnologie, cladiri si instalatii vor atinge in acest an 35 mil. euro. In acest an, vor fi alocate 25 mil. euro pentru reparatii si modernizari, iar 10 mil. euro pentru achizitionarea de tehnologie noua.
In primul semestru al anului trecut, noul management instalat a evaluat situatia companiei si a trecut la masuri pentru redresarea rapida a companiei, care nu dispunea la momentul preluarii de catre elvetieni de lichiditatile necesare derularii operatiunilor, sustin oficialii UCMR.
In a doua parte a anului trecut, managementul de la UCMR s-a concentrat asupra reducerii costurilor de exploatare, reusind per ansamblu in 2004 o scadere a acestora cu 25% fata de anul anterior.
Una din tintele conducerii este de a face din UCMR unul din liderii mondiali ai constructiei de masini grele, in conditiile in care pe piata interna are deja o pozitie puternica.
Compania este implicata in lucrarile de modernizare derulate la Portile de Fier I si II, unde contractor general este concernul austriac VA Tech.
Actiunile UCMR sunt listate la Bursa de Valori, ele fiind oprite de la tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO