Companii

Cererea de rapoarte de evaluare pentru companiile romanesti majoreaza afacerile ICAP de sase ori

08.09.2009, 17:18 171

Cresterea cererii de analize pentru companiile romanesti, maiales in aceasta perioada economica dificila, va duce la majorareaafacerilor ICAP Romania, filiala locala a grupului grecesc ICAP,cea mai importanta companie de evaluare a riscurilor comerciale dinEuropa de Sud-Est, spre 600.000 de euro, fata de 100.000 de euro in2008.

"Cresterea atat de abrupta a cifrei de afaceri se datoreazafaptului ca in 2009 am inceput sa oferim rapoarte de evaluare sipentru companiile romanesti, in timp ce in 2008 am preferat sacolaboram doar cu firme din reteaua noastra din strainatate",afirma Karim Kheirat, directorul sucursalei din Romania.

In primele opt luni ale anului, ICAP Romania a raportat o cifrade afaceri de aproximativ 300.000 de euro, insa in 2009 compania nuva inregistra profit, potrivit lui Kheirat, care estimeaza ca firmava intra pe profit abia in 2010. La nivel de grup, companiaestimeaza o cifra de afaceri de circa 60 de milioane de euro, increstere cu circa 18% fata de anul trecut, cand ICAP Group araportat o cifra de afaceri de 48,9 milioane de euro.

Grupul grecesc, care are o cota de piata de circa 70% in Grecia,ar putea inregistra un profit de aproximativ 9,9 milioane de euroin 2009, dupa ce anul trecut profiturile ICAP Group au atins circa7,7 milioane de euro.

Divizia locala a ICAP are in prezent circa 60 de clienti romanisi furnizeaza in medie intre 3 si 5 rapoarte saptamanale pentrufiecare companie. Compania, care are deocamdata 25 de angajati,spera sa ajunga la 30 de oameni pana la sfarsitul anului.

"Compania creeaza rapoarte care contin informatii financiare sicomerciale despre firme si care permit o ierarhizare a acestora insectorul lor de activitate si acordarea unui rating", a precizatKheirat. In 2010, ICAP Romania spera sa atraga circa 1.500 de noiclienti, cu o cifra totala de afaceri de aproximativ 3 milioane deeuro.

Preturile pentru astfel de rapoarte, care contin date financiarepe ultimii 3 ani, variaza intre 10 si 100 de euro, in functie decomplexitatea datelor solicitate si de timpul acordat, insa potajunge si la aproximativ 2.000 de euro in cazul rapoartelor carecuprind analize sectoriale si pozitionarea companiilor pe un anumitsector de activitate.

Firma-mama din Grecia care desfasoara operatiuni si in Bulgariasi Serbia are in prezent circa 1.000 de angajati si concureaza cuagentii de rating importante de pe pietele internationale, printrecare Standard & Poor's, Fitch sau Moody's. Printre actionariiICAP Group se numara fondul de investitii Global Finance, caredetine circa 18% din titluri, si asiguratorul francez de crediteCoface, cu o participatie de aproximativ 13%. Compania greceasca afost selectata, alaturi de principalele agentii de rating si debanci centrale precum cea a Spaniei sau cea franceza, pentru afurniza rapoarte de evaluare financiara catre Banca CentralaEuropeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO