Companii

CEZ a pus ochii pe reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si pe 26% din piata energiei

CEZ a pus ochii pe reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si pe 26% din piata energiei

Doru Voicu, business development manager al CEZ Romania: Vrem sa propunem statului roman sa finantam o parte a constructiei celor doua reactoare, iar in schimb sa primim energie. Suntem interesati de proiect, dar asteptam publicarea strategiei energetice si sa fim invitati sa participam.

26.06.2007, 17:34 33

CEZ Romania, filiala locala a grupului energetic ceh CEZ in portofoliul careia se afla compania de distributie a energiei electrice Electrica Oltenia,
si-a schimbat strategia si anunta ca este interesata de participarea la construirea reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare electrice de la Cernavoda.
Decizia cehilor vine dupa ce in urma cu un an acestia se declarasera neinteresati de proiectul celor doua reactoare din cauza faptului ca la nivel de grup CEZ nu are in portofoliu si productia de energie din surse nucleare.
"Ne dorim o participatie minoritara, dar trebuie sa vedem strategia pentru acest proiect inainte de a depune o oferta", a declarat Doru Voicu, business development manager al CEZ Romania.
Lucrarile de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda ar putea incepe in prima parte a anului 2008, iar costurile sunt estimate la 2,4 miliarde de euro. Autoritatile intentioneaza sa selecteze investitori care sa participe la capitalul companiei de proiect impreuna cu operatorul centralei, Nuclearelectrica
Licitatia pentru cele doua reactoare a fost reluata dupa mai bine de un an de asteptari, investitorii interesati putand sa depuna ofertele pana pe 10 august.
De asemenea, cehii au declarat ca sunt interesati de realizarea unui proiect greenfield pentru productia de energie din surse eoliene cu o capacitate instalata de aproximativ 100 MW.
"Deocamdata nu am ales regiunea in care va fi amplasat proiectul, investitia urmand sa fie derulata pe termen mediu (3-5 ani)", a declarat Doru Voicu. Un astfel de proiect ar putea genera o investitie de peste 70 de milioane de euro.
"Am inceput sa ne adresam de cateva luni autoritatilor locale prezente in zona pe care noi o deservim in intentia unei participari sau preluari ale unitatilor de productie de energie electrica gestionate de acestea. De asemenea suntem interesati de privatizarea termocentralelor Bordestiu si Galati si asteptam un raspuns in acest sens", a declarat Jan Veskrna, country manager al CEZ Romania. Reprezentantii companiei au declarat ca sunt in continuare interesati de privatizarea celor trei complexuri energetice - Turceni, Craiova si Rovinari -, dar asteapta o decizie a statului pentru startul procesului de privatizare.
Pe partea de distributie a energiei electrice, reprezentantii companiei au declarat ca vor sa atinga o cota de piata de 26%, ceea ce i-ar plasa inaintea italienilor de la Enel, care controleaza 25% din piata de profil prin intermediul a trei companii de distributie preluate.
"Acum avem o cota de piata de 17%, iar dupa procesele de privatizare dorim sa devenim lideri pe acest segment", a spus Voicu.
Dupa privatizarea Electrica Muntenia Sud, in portofoliul statului au mai ramas trei distributii de electricitate: Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord. Potrivit ultimelor declaratii ale reprezentantilor CEZ, cea mai potrivita achizitie ar fi Electrica Muntenia Nord.
Anul trecut, Electrica Oltenia a inregistrat un profit net de 27,1 milioane de euro, in crestere cu 35% fata de rezultatul obtinut anul anterior. Cresterea profitului s-a datorat unor venituri din exploatare mai mari sustinute de cresterea tarifelor la energie. Veniturile companiei au ajuns la 382,7 milioane de euro, in crestere cu 7% fata de anul anterior. Pentru 2007, compania estimeaza un profit net in valoare de 37,5 milioane de euro, in crestere cu 40% fata de 2006. De asemenea, compania are bugetate investitii de 58,2 milioane de euro in dezvoltarea retelelor de distributie.
Potrivit reprezentantilor, compania CEZ Romania nu va acorda nici anul acesta dividende, dar estimeaza ca daca va fi mentinut ritmul de crestere al profitului de peste 30%, in 2008, compania va acorda dividende.

Planurile CEZ
Participarea la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda;
Realizarea unui proiect greenfield pentru productia de energie din surse eoliene, investitie de peste 70 mil. euro;
Participarea la privatizarea celor trei complexuri energetice - Turceni, Craiova si Rovinari;
Participarea la privatizarea distributiilor de electricitate: Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord, cu interes sporit pentru cea din urma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO