Companii

CEZ ia un credit de 675 mil. lei de la BERD pentru contoare inteligente

CEZ ia un credit de 675 mil. lei de la BERD pentru...

Autor: Roxana Petrescu

28.10.2015, 00:04 144

CEZ Distribuţie, compania de distribuţie a energiei cu 1,4 mi­lioa­ne de consumatori din zona Olteniei, controlată de cehii de la CEZ, a luat un credit de 675 de milioane de lei (153,7 mi­lioa­ne de euro) de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), banii urmând să fie folosiţi pentru re­ducerea pierderilor din reţea, instalarea de contoare inte­li­gente şi altele.

Aceasta este prima finanţare în lei pe care BERD o oferă unei companii active în România.

„Introducerea contoarelor inteligente şi formarea unei ba­ze pentru reţelele inteligente va fi un pas semnificativ către un grad mai mare de eficienţă spre folosul furnizorilor, clien­ţilor şi al mediului“, este de părere Nandita Parshad, direc­torul departamentului de energie din cadrul BERD.

Matteo Patrone, directorul BERD la Bucureşti, susţine că o reţea modernizată poate contribui la dezvoltarea potenţia­lului economic al României. România a fost a patra destinaţie de investiţii a băncii în 2014, cu finanţări de 600 mil.  euro.

CEZ Distribuţie este una dintre cele mai mari companii de profil din România în funcţie de numărul de consumatori. Una dintre provocările majore cu care se confruntă compania este furtul de energie. Martin Zmelik, directorul general al CEZ Ro­mâ­nia, spunea că în Dolj, o trei­me din energia care intră în re­ţea nu se regăseşte în facturi. În con­textul în care circa 7-10% pu­tea fi asimilată ca o pierdere în urma procesului de distri­bu­ţie, segment în care putea interveni compania, restul era un co­nsum ilegal de energie. Aceasta poate fi una dintre explicaţiile care au făcut ca la nivelul anului trecut, consumatorii deserviţi de CEZ să fie cei mai afectaţi de întreruperile neplanificate în ali­men­ta­rea cu energie. Potrivit datelor din rapoartele ANRE, durata întreruperilor neplanificate din zona deservită de CEZ Distri­buţie a fost de nouă ore, cea mai mare la nivel naţional.

Durata întreruperilor de anul trecut este totuşi în scădere semnificativă faţă de 2009, an în care oltenii au stat în beznă circa 16 ore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO