Companii

Chiriile mari din malluri au trimis in insolventa afacerea Mondex. Primul pas al reorganizarii este inchiderea a 30 de magazine

Chiriile mari din malluri au trimis in insolventa afacerea Mondex. Primul pas al reorganizarii este inchiderea a 30 de magazine

Potrivit propriilor estimari, compania Mondex detinea in 2008 o cota de 25-30% pe piata de ciorapi si o cota de 10-15% pe piata de lenjerie

14.09.2009, 00:00 457

Cu o retea de 100 de magazine, cea mai extinsa din Romania,Mondex platea anual peste 2 milioane de euro proprietarilor decentre comerciale, potrivit calculelor ZF care iau in calcul unmagazin cu o suprafata medie de 80 de metri patrati si o chirie de22 euro/mp. La o cifra de afaceri de 11 mil. euro, chiriilereprezinta in jur de 20% din vanzarile Mondex, cu aproape cinciprocente peste ceea ce consultantii spun ca ar fi pragul optimpentru un magazin.

Calin si Virgil Vircolacu, cei doi actionari ai Mondex Sibiu, nudoresc sa ofere prea multe detalii despre procesul de reorganizareal companiei, afirmand ca sunt in etapa in care analizeaza oricesolutie. Singurii care au oferit detalii despre incercarileproducatorului de a iesi cu bine din acest proces de reorganizareau fost reprezentantii Relco Active, administratorul judiciardesemnat de Tribunalul Sibiu in cazul insolventei Mondex.

"Vom inchide 20-30 de magazine Mondex, acolo unde proprietariigaleriilor comerciale sau ai mallurilor nu scad chiriile, si ne vomorienta spre alte spatii comerciale. La primele magazine Mondex vomrenunta chiar in urmatoarele zile. Ne vom orienta mai mult spreCapitala, fiindca este o piata solvabila, iar afacerile Mondex mergcel mai bine si vom creste vanzarile la export", au declaratreprezentantii administratorului judiciar. Contactati de ZiarulFinanciar, vanzatorii magazinelor Mondex din Cluj nu au aflatdespre insolventa companiei si spun ca nici nu le-a fost transmisavreo notificare legata de inchiderea unor magazine.

Mondex a construit in ultimii ani o retea nationala de magazinepurtand numele firmei, retea care s-a dezvoltat de la cincimagazine, la finele anului 2005, la 95 de magazine la finele anului2008, compania inaugurand in acest an cel de-al 102-lea magazin dinreteaua proprie in cadrul Iulius Mall Suceava. Magazinele suntamplasate, in majoritate, in galeriile centrelor comerciale mari,dar si in fostele magazine comerciale din marile orase.

Sechestru pe conturile companiei

Actionarii Mondex au cerut deschiderea procedurii de insolventala Tribunalul Sibiu pentru ca firma se afla in incapacitate deplata, acumuland din luna aprilie si pana in momentul de fatadatorii la bugetul de stat de aproximativ 700.000 de lei (peste166.000 de euro), fara a lua in considerare creditele bancare.

"Decizia de deschidere a procedurii de insolventa a venit dinpartea conducerii Mondex ca urmare a faptului ca Directia Generalaa Finantelor Publice a judetului Sibiu a pus sechestru pe fondurilede marfa si conturile companiei, astfel ca Mondex nu a mai avutacces la bani. Mai mult, s-a pus sechestru si pe banii pe careclientii Mondex ii datorau companiei sibiene in urma contractelorincheiate", au spus reprezentantii companiei Relco Active.

Pe data de 13 august 2009, Tribunalul Sibiu a admis cerereaformulata de debitorul S.C.Mondex S.A.,cu sediul social in Sibiu,pentru deschiderea procedurii generale de insolventa, iar in datade 26 august administratorul judiciar Relco Active a publicat inBuletinul Procedurilor de Insolventa notificarea privinddeschiderea insolventei.

"Termenul limita pentru inscriere la masa credala era prevazutpentru data de 10 septembrie 2009, dar a fost prelungit cuaproximativ o luna de zile pentru ca toate societatile credale sase inscrie. Pana in momentul de fata la masa credala s-au inscrissase societati credale. Din discutiile avute cu administratorulspecial Calin Bogdan Vircolacu, care este si unul dintre actionariiMondex, compania sibiana nu va vinde nimic din bunurile sale", audeclarat reprezentantii administratorului judiciar. Oficialii RelcoActive spun ca pana in luna ianuarie 2010 vor elabora un tabeldefinitiv al creantelor si intentioneaza sa achite toate datoriileacumulate.

Bancile nu au pus presiune pe companie

"Am reusit ca pana in momentul de fata sa deblocam majoritateaconturilor companiei. Nu stim nici noi care este valoareadatoriilor acumulate de Mondex, insa vom intocmi tabelul creantelorpe baza notificarilor primite. Mondex are contracte bancare care seintind de-a lungul mai multor ani, iar un lucru imbucurator estefaptul ca bancile nu au pus presiune pe companie in momentul defata", au spus reprezentantii Relco Active.

Mondex avea datorii totale de peste 54,5 milioane de lei(aproximativ 13 milioane de euro) in decembrie 2008, potrivitinformatiilor de pe site-ul Ministerului Finantelor. In 2008,compania a raportat o cifra de afaceri de 40,8 milioane de lei(11,6 milioane de euro) si un profit nesemnificativ de 71.000 lei(17.000 de euro).

"Este destul de greu de mentinut o companie pe linia desupravietuire daca nu esti sustinut de institutiile statului.Angajatii Mondex care lucreaza in productie nu vor avea de suferit,insa se vor concedia o parte din angajatii magazinelor Mondex", auspus reprezentantii Relco Active.

Potrivit acestora reorganizarea companiei Mondex a inceput ladata de 1 septembrie 2009.

"Creditorii sunt de acord sa ne sprijine in continuare, iarclientii Mondex nu si-au pierdut increderea in companie, cu toateca in momentul de fata firma trece prin una dintre cele mai greleperioade ale existentei sale", au spus reprezentantii RelcoActive.

Compania Mondex are 700 de angajati si produce anual peste 12milioane de perechi de sosete si aproximativ 9,6 milioane deciorapi de dama, compania fiind primul mare producator de textilecare intra in insolventa.

Vanzarile companiei Mondex la export nu au depasit anul trecut2% din totalul cifrei de afaceri. In ultimii ani compania si-adiminuat in mod intentionat exportul, in primul rand pentru areduce pierderile datorate fluctuatiei cursului valutar si in aldoilea rand din cauza scaderii vanzarilor de pe piata externa, caurmare a invaziei produselor chinezesti pe aceste piete.Exporturile companiei se realizau anii trecuti pe pietele dinGermania, Italia, Belgia sau Olanda.

In insolventa, dupa 70 de ani de activitate

Compania Mondex a fost infiintata in anul 1938 sub numele deCrinul, intreprinderea fiind o afacere a familiei Droc. Paraschivasi Bucur Droc, proprietarii fabricii, au pierdut compania cativaani mai tarziu, fiind nationalizata de regimul comunist, fabricafiind redenumita 7 Noiembrie.

Ulterior firma si-a schimbat numele in Mondex si a fostprivatizata prin metoda MEBO (achizitie de catre directori siangajati), compania dispunand in acel moment de peste 2.100 deactionari. In prezent actionarii principali ai companiei sunt Calinsi Virgil Vircolacu, care detin 96% din actiunile Mondex.

Investitiile Mondex din ultimii ani au vizat fabrica si reteauade distributie. Prima masura luata de conducerea Mondex a fostschimbarea utilajelor de baza. De la 1.300 de masini, cate erau infabrica la momentul privatizarii, Mondex foloseste 350.Investitiile in retehnologizare au dus si la scaderea numarului deangajati, de la 1.800 de salariati cat avea fabrica in 1989 la 700de persoane in momentul de fata.

Cu cine se bate

Principalii competitori ai firmei sibiene sunt Adesgo Bucuresti,pe sectorul ciorapilor de tip pantalon pentru femei, si CiseromSebes, pe sectorul ciorapilor si sosetelor din bumbac. Potrivitpropriilor estimari, compania Mondex detinea in 2008 o cota de25-30% pe piata de ciorapi si o cota de 10-15% pe piata delenjerie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO