Companii

Cine se concentreaza pe cost cutting risca sa distruga tot

01.02.2009, 15:48 24

Executivii care au ca unica strategie reducerea costurilor, fara a demara procese profunde de restructurare in companii, risca sa distruga tot ce au construit in ultimii ani, este de parere Michael Weiss, seful operatiunilor locale ale companiei de consultanta A.T. Kearney.

"Mesajul-cheie pentru companiile din Romania este ca petrecerea cresterilor obtinute usor in toate domeniile a luat sfarsit. Viteza, care a fost singura variabila dupa care s-au ghidat managerii in ultima perioada trebuie inlocuita acum de termeni ca profitabilitate si managementul riscului", spune Weiss.
Dupa ani in care businessurile au crescut foarte puternic, managerii companiilor de pe piata locala se confrunta acum cu o noua realitate. Pe de o parte, accesul la bani se face mult mai greu, iar consumul care a impulsionat cresterile din ultimii ani si-a diminuat cresterea.
"Nu toate problemele cu care se confrunta businessurile de pe piata locala sunt efectul unui soc extern. Piata oricum ar fi trebuit sa intre intr-o etapa de maturizare, dupa o perioada in care modelele de afaceri s-au construit pe rate minime de crestere foarte mari in fiecare an."
O perioada de criza reprezinta si o oportunitate de "a face curatenie" in companii, de a te repozitiona pe piata si de a te pregati pentru momentul in care piata isi va reveni, iar Weiss este de parere ca middle managerii sunt prea putin pregatiti sa isi conduca echipele. "Multi dintre executivi abia acum realizeaza cat de putin stiu despre clientii pe care i-au castigat in ultimii ani, in termeni de preferinte, pret sau asteptari".
Companiile ar trebui sa vada cum si unde se pozitioneaza in piata in raport cu competitorii si cum pot creste eventualele diferente de productivitate. De asemenea, focusul in ceea ce priveste trainingurile ar trebui pus pe imbunatatirea abilitatilor de vanzare si negociere.
"In vreme ce se comunica masuri de panica si se anunta inchiderea operatiunilor, se face prea putin pentru o restructurare profunda in companii."
Unul din riscurile cele mai mari la care se expun managerii in astfel de perioade il reprezinta concedierea oamenilor buni, care vor fi dificil de convins sa se intoarca in companii dupa ce lucrurile se vor linisti. Multi dintre executivi au avut reactii de panica de genul "oprim tot" sau au intrat intr-o faza de asteptare, inghetand orice fel de proiect.
"Cresterile din ultimii ani au avut un pret. Supraincalzirea pietei locale a insemnat ca fiecare procent cu care au avansat afacerile nu s-a reflectat in procente de crestere corespunzatoare la nivelul profitului. Executivii care se rezuma doar la simple reduceri de costuri fara a opera restructurari semnificative in organizatii risca sa distruga tot ce au construit in ultimii ani. Mai mult decat atat, astfel de companii nu vor fi capabile sa revina suficient de repede pe piata odata ce economia isi va reveni."
Printre cele mai mari compromisuri pe care le-au facut managerii in ultimii ani se numara angajarea de oameni care nu erau pregatiti pentru joburile respective, pe motiv ca nu era nimeni disponibil si lipsa accentului pe productivitatea angajatilor. "Companiile romanesti nu sunt atat de vulnerabile la socuri externe precum alte economii occidentale. Romanii se adapteaza mult mai usor la schimbari si abordari noi."
 
Incepe greul
Businessurile locale au iesit dintr-o faza de crestere puternica si acum trebuie sa isi adapteze strategiile la un nou context de piata.
 
2005 - 2008
 
  • Aproape toate investitiile reprezentau oportunitati; presiunea pe dezvoltare este foarte mare
  • Numarul de clienti este indicatorul-cheie pentru succesul unei companii
  • Cresterea businessului este mai importanta decat profitabilitatea
  • Focus pe piata locala
 
2009 - 2010
 
  • Accesul la finantare devine tot mai dificil; evaluarea atenta a resurselor
  • Contributia fiecarui client este diferita; accent pe oportunitati de nisa
  • Accent pe profitabilitate si optimizarea costurilor
  • Extinderea businessurilor pe pietele regionale si europene
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO