Companii

Cine sunt antreprenorii care investesc in productia de vin

21.09.2008, 15:06 283

Recent, lista investitorilor locali a fost completata si cu un alt nume: Genagricola, companie a grupului italian Generali. In timp ce unii spun ca investitia in industria de profil este facuta din pasiune, pentru altii posibilitatile de castig sunt atractive.

"Vorbim clar de o oportunitate, pentru ca nimeni nu ar cumpara dintr-un hobby mai mult de 5-10 hectare. Ultimele investitii anuntate sunt mai degraba imvestitii cu amortizare pe termen lung. Incep sa se castige bani din industria vinului", spune Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV).
Genagricola, parte a grupului italian Generali cu afaceri in principal in domeniul asigurarilor, si-a stabilit ca target pentru urmatorii ani sa ajunga sa exploateze 120 de hectare de vita de vie, in conditiile in care in acest an planteaza primele 30 de hectare, potrivit Mediafax. Productia estimata este de 9.000-10.000 de hectolitri.
Compania are deja afaceri in sectorul agricol local, segment pe care exploateaza terenuri pentru culturi precum cele de cereale, dar va incepe sa planteze vita de vie intr-o regiune viticola din Arad.
Intentia Genagricola, care are activitati de productie doar in Italia si Romania, nu este noua, compania incepand tatonarile privind achizitia de terenuri agricole in Romania din 2001. In intervalul 2001-2006, pretul terenului agricol a crescut constant, astfel incat in 2006 pretul unui hectar ajungea la 1.500 de euro, iar in prezent se vinde intre 2.000 de euro si 3.000 de euro, in functie de marimea suprafetei si de calitatea terenului. Expertii au anuntat ca in 2015 terenurile agricole ar putea ajunge la 6.000 de euro/hectar, pret influentat de interesul crescut al investitorilor straini.
In prezent, Genagricola opereaza 3.500 de hectare in zona Timisoarei. Compania a cumparat si un spatiu de stocare de 80.000 de metri patrati, dintre care 25.000 acoperiti, destinat depozitarii produselor agricole si echipamentelor.
Alaturi de Genagricola si antreprenorii locali au fost activi in investitii in domeniul vinului. Tot anul acesta, omul de afaceri Sebastian Ghita care detine grupul de firme Asesoft cu activitati in industria IT, a preluat pachetul integral de actiuni al producatorului Rotherfield Properties, intr-o tranzactie de 1,5 mil. euro conform datelor furnizate de companie.
"In tranzactie au intrat combinatul, utilajele, marcile de vin inclusiv "North Ridge". Planul pentru viitorul apropiat este de a integra noua achizitie la afacerile existente din domeniul vinului ale omului de afaceri si lansarea pana la finele anului a marcii proprii de vinuri "Conacul Dumbrava", au spus reprezentantii companiei. 
Omul de afaceri ploiestean nu este insa la primul contact cu industria de profil. In 2005, el a cumparat un pachet de 32% din actiunile Domeniilor Tohani, pentru ca la sfarsitul anului 2006
sa-si vanda participatiile pentru "cateva milioane de euro", alegand sa porneasca pe cont propriu in industria viticola. Astfel, impreuna cu alti doi investitori, a format o noua companie, Podgoriile Tohani, cu acelasi obiect de activitate, cumparand 265 de hectare de vita-de-vie in judetul Prahova.
"Suntem in proces de recoltare pe suprafetele existente. Obiectivul nostru este de a deveni unul din primii cinci producatori de vin din Romania. Printre planurile din ultima vreme si pentru perioada urmatoare putem preciza replantarea a 100 de hectare din cele 300 pe care le detinem, integrarea operationala a Rotherfield Properties in afacerea curenta si lansarea marcii "Conacul Dumbrava", au mai spus reprezentantii companiei. La nivelul industriei, investitia intr-un hectar de vita de vie, se ridica la circa 18.000-20.000 de euro
intr-un interval de trei ani, pana in momentul in care via intra pe rod. Pentru o ferma sunt necesare minimum 10 hectare, la care se adauga un combinat, sumele necesare acestuia incepand de la un milion de euro.
"Marii producatori de pe piata locala sunt detinuti de antreprenori locali, care cumuleaza circa 45% din volumul total de vin comercializat", spune Ovidiu Gheorghe de la PNVV.
Pentru Daniel Guzu, fondatorul producatorului de lacuri si vopsele Fabryo, investitiile in domeniul vinului au o latura emotionala. "In industria vinului, pana acum am investit 4 milioane de euro in vita de vie si ferma de langa Panciu (judetul Vrancea - n. red.), si urmeaza sa mai investesc inca 7 milioane de euro. Acolo m-am nascut. E o investitie emotionala", spune Guzu.
El a inceput acum cativa ani sa cumpere vie de la micii proprietari, iar acum detine 55 de hectare de plantatie noua si circa 40 de hectare de plantatie veche. Suprafetele vor intra pe rod, cu cantitati mici, din al doilea an. Capacitatea de productie a combinatului de la Panciu va fi de sub un milion de litri.
Cele sapte milioane de euro vor merge intr-o noua crama si un depozit de conservare a fructelor cu o capacitate de circa 2.000 de tone, in timp ce restul sumelor vor merge in infrastructura. 
Tot in zona Vrancei, omul de afaceri a infiintat in acest an si 30 de hectare de livada (meri si peri), iar pentru anul viitor planuieste sa infiinteze alte 30 de hectare.
Guzu a investit pana acum in agricultura peste 4 milioane de euro din banii obtinuti din vanzarea de actiuni la producatorul de vopsele Fabryo.
Pentru Jean Valvis, fondatorul grupului La Dorna, cu activitati in industria lactatelor, contactul cu industria vinurilor a inceput in 2006, cand a cumparat cateva sute de hectare de vie la Samburesti (judetul Olt) pentru a intra pe piata vinurilor premium.
In 2006, Valvis, cunoscut pentru afacerile sale din industria apelor minerale si a produselor lactate, a preluat pachetul majoritar de actiuni al Viti Pomicola Samburesti, o societate care detinea 1.000 de hectare de teren, dintre care jumatate sunt cultivate cu vita de vie si cealalta jumatate cu pomi fructiferi. Pana in prezent, investitiile lui Valvis de aici s-au ridicat la 6 milioane de euro, potrivit ultimelor date disponibile.
Dupa vanzarea afacerii din industria lactatelor catre grupul francez Lactalis, Valvis a declarat ca vinurile vor fi una dintre prioritatile sale de investitii, fara a da insa prea multe detalii despre strategia pe care o are pentru Domeniile Samburesti.
 
 
Semne bune pentru productia de vin
 
  • Productia de vin din acest an este estimata la 6,3 milioane de hectolitri, cu 20% mai mult fata de 2007;
  • Cele mai mari cresteri ale productiei de vin pe regiuni s-au inregistrat in Transilvania, cu 30% mai mult fata de anul trecut, 25% in Dobrogea si o crestere de 15-20% in Moldova;
  • Cea mai mica productie din ultimii patru ani s-a inregistrat in 2005, cand s-au produs 2,6 mil. hectolitri;
  • Media ultimilor ani este de 5,5 milioane de hectolitri
 
De la vopsele, lactate si IT la vinuri
 
Daniel Guzu
  • Este fondatorul producatorului de lacuri si vopsele Fabryo, companie evaluata la peste 33 mil. euro anul acesta;
  • Fondul suedez de investitii Oresa Ventures a preluat in luna mai 33% din actiuni, marindu-si participatia la 85%;
  • In doi ani, valoarea Fabryo aproape s-a dublat pe fondul evolutiei cifrei de afaceri a companiei, de la 25 mil. euro in 2006 la un rulaj estimat la 55 mil. euro in acest an;
  • A inceput acum cativa ani sa cumpere vie de la micii proprietari, iar acum detine 55 ha de plantatie noua si circa 40 ha de plantatie veche;
  • Urmeaza sa deruleze investitii de 7 mil. euro in industria vinurilor
 
Jean Valvis
  • Antreprenor elvetian cu origini in Grecia, a venit prima data in Romania in 1992;
  • A dezvoltat intr-o prima faza si apoi vandut apele minerale Dorna catre Coca-Cola, pentru 40 mil. euro;
  • Anul acesta a marcat al doilea exit din afacerea Dorna (lactate) catre gigantul mondial Lactalis - Franta, intr-o tranzactie evaluata intre 70-90 mil. euro;
  • In 2006 a preluat pachetul majoritar de actiuni al Viti Pomicola Samburesti, o societate care detinea 1.000 de hectare de teren, dintre care jumatate sunt cultivate cu vita de vie;
  • Pana in prezent investitiile lui Valvis de aici s-au ridicat la 6 mil. euro.
 
Sebastian Ghita
  • Detine grupul de firme Asesoft cu activitati in industria IT;
  • In 2005 a cumparat un pachet de 32% din actiunile Domeniilor Tohani, pentru ca la sfarsitul anului 2006 sa-si vanda participatiile pentru "cateva milioane de euro";
  • Impreuna cu alti doi investitori, a format o noua companie, Podgoriile Tohani, cu acelasi obiect de activitate, cumparand 265 de hectare de vita-de-vie in judetul Prahova.
  • Anul acesta a preluat pachetul integral de actiuni al producatorului Rotherfield Properties, intr-o tranzactie de 1,5 mil. euro;
  • Printre planurile din ultima vreme se numara replantarea a 100 de hectare din cele 300 pe care le detine.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO