Companii

Cine sunt cei care au vândut pe maxim, iar acum răscumpără la 80% discount

Cine sunt cei care au vândut pe maxim, iar acum răscumpără la 80% discount

Foto: Shutterstock

Autor: Cristi Moga

01.11.2011, 18:22 1697

O serie dintre tranzacţiile realizate în ultimii ani pe piaţa locală au fost semnate de antreprenori care au avut inspiraţia să-şi vândă afacerile când preţurile erau ridicate, iar acum au lichidităţile necesare răscumpărării activelor la preţuri care în unele cazuri sunt cu peste 80% mai mici.

Cea mai recentă afacere de acest gen a realizat-o investitorul grec Ioannis Papalekas, un jucător cu vechime în piaţa imobiliară locală, dar care a evitat până în prezent apariţiile publice.

Papalekas, 35 de ani, prin intermediul firmei Star Imob Construct în care deţine direct o participaţie de 99%, a făcut o ofertă de 17,3 milioane de euro pentru achiziţia centrului comercial City Mall din Bucureşti, pe care tot el îl vânduse în 2006 pentru 103,5 milioane de euro.

Tranzacţia ar urma să fie realizată în următoarele zile, iar investitorul elen îşi va trece în portofoliu un centru comercial la care renunţase pentru o sumă de şase ori mai mare. Devalorizări de 80% nu au avut însă loc doar în piaţa imobiliară, ţinând cont şi de alte tranzacţii din piaţa de fuziuni şi achiziţii derulate în ultimii ani.

Istoria unui alt exemplu începe în 2007, când familia austriacă Meinl a decis vânzarea Kandia-Excelent către grupul britanic Cadbury, tranzacţia la acea dată ridicându-se la circa 100 de milioane de euro.

La începutul anului 2010 însă pe piaţa mondială a ciocolatei a avut loc o tranzacţie majoră prin care operaţiunile Cadbury au fost preluate de către americanii de la Kraft.

Pentru validarea acelei tranzacţii însă Cadbury s-a angajat să vândă operaţiunile pe care le deţinea în două pieţe, respectiv Polonia şi România.

Faptul că investitorul care a cumpărat operaţiunile locale a fost chiar familia Meinl, care a redevenit proprietara afacerii Kandia după ce o vânduse în 2007, a fost o surpriză, iar vechii acţionari au plătit doar o cincime din cât au încasat în 2007 la vânzarea Kandia, potrivit estimărilor ZF.

Revin românii la primele afaceri

Şi românii au avut bani pentru achiziţii, astfel că omul de afaceri Dan Adamescu a preluat anul acesta pentru 25 de milioane de euro 27,2% din acţiunile Astra Asigurări de la Uniqa, grup austriac ce devenise acţionar al firmei de asigurări în 2005.

Ţinând cont de valoarea tranzacţiei din urmă cu şase ani, când Uniqa a plătit doar 10 milioane de euro (adică de 2,5 ori mai puţin) pentru achiziţia acelui pachet, s-ar putea zice că austriecii fac acum o afacere profitabilă.

Luând însă în calcul şi faptul că Astra are în prezent prime brute subscrise de circa cinci ori mai mari (de la 48 la 250 de milioane de euro) faţă de aceeaşi perioadă, şi preţul plătit de Adamescu poate fi considerat unul avantajos.

Pe de altă parte, alţi antreprenori intenţionează să îşi răscumpere afacerile, cum este cazul lui Lorand Szarvadi, care a anunţat în acest an că este în tratative pentru a prelua din nou controlul retailerului de electronice şi electrocasnice Domo, vândut în 2007, în timp ce alţii regretă că nu au vândut în perioada de boom şi fac calcule despre cât ar fi putut câştiga dacă vindeau la timp.

Cum s-au devalorizat activele

Astfel, Ioan Popa, fondatorul Transavia, cel mai mare producător de carne de pui de pe piaţă, spunea pentru Business Magazin că cea mai "serioasă" ofertă de vânzare a companiei i-a fost făcută în martie 2007, pe vremea când nu înglobase Avicola Braşov, dar a refuzat categoric.

Recunoaşte că dacă ar fi avut atunci inspiraţia să vândă, şi-ar fi putut răscumpăra acum firma la 30% din cât câştiga atunci.

"Nu-ţi trecea atunci prin cap să vinzi, în niciun caz, totul era în expansiune ca floricelele de porumb."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO