Companii

Clientii restaurantelor La Mama platesc 15 euro pe meniu

21.08.2008, 19:34 62

Omul de afaceri Catalin Mahu, proprietarul Trotter Restaurant, care detine lanturile de restaurante La Mama si cafenelele Cafepedia, asteapta in acest an o cifra de afaceri de 10 mil. euro, cu 2 mil. euro mai putin fata de estimarile realizate la inceputul anului.
"Sunt mai multi factori care au dus la revizuirea cifrei de afaceri initial estimata la 12 mil. euro. In primul rand nu a fost deschis restaurantul din Lipscani, franciza pentru lantul de restaurante La Mama a fost lansata mai tarziu decat se estimase, iar moneda euro a crescut", spune Mahu.
Restaurantul din zona Lipscani din Capitala, cu o suprafata de 1.000 de metri patrati, pentru care investitia totala se ridica la cinci milioane de euro, trebuia sa fie deschis la inceputul anului, insa reprezentantii companiei spun ca lucrarile de renovare nu au fost inca demarate, astfel incat anul acesta nu exista posibilitatea ca spatiul sa fie pus in functiune.
Trotter Restaurant urmeaza sa deschida in sistem franciza pana la 50 de restaurante La Mama in urmatorii doi ani, compania fiind deja in discutii avansate cu investitori din Brasov, Iasi si Constanta. In prezent, functioneaza sapte restaurante, unul dintre ele, localizat in Mamaia, avand caracter sezonier.
Trotter Restaurant detine si lantul de cafenele Cafepedia cu cinci cafenele, dintre care trei in Bucuresti, una in Mamaia si una in Cluj. Pentru acest an, compania are un buget de investitii de aproximativ un milion de euro, iar pana la sfarsitul anului va mai deschide cel putin o cafenea in Iasi.
"Piata restaurantelor este in crestere continua, iar in Romania ritmul de crestere al restaurantelor e mai mare decat ritmul de crestere al numarului de clienti in restaurant. Acest lucru ma face sa estimez ca anumite restaurante de pe piata vor avea o problema cu numarul de clienti care le vor trece pragul", spune proprietarul Trotter Restaurant.
Catalin Mahu precizeaza ca preturile in restaurantele La Mama nu au crescut de la inceputul anului decat cu 2-3% in urma scumpirii materiilor prime. "Am operat de la inceputul anului o singura modificare de pret, de 2-3 %", afirma Mahu.
El sustine insa ca valoarea notei de plata a crescut datorita cresterii nivelului de trai. "Inca suntem cu nivelul acesteia (notei de plata - n. red.) la jumatate fata de media europeana. In restaurantele La Mama nivelul mediu este de 15-16 euro."
In primele sase luni ale anului, Trotter Restaurant a inregistrat o cifra de afaceri de 16 mil. lei (4,5 mil. euro) cu aproximativ 30% mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2007, in timp ce rata de profit se mentine in jurul a 15%. Pe piata restaurantelor, La Mama concureaza cu City Grill, iar pe piata cafenelelor cu Turabo Cafe sau Starbucks.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO