Companii

Coca-Cola si Pepsi, primii la profit din soft drinks

22.08.2007, 18:58 24

Compania Quadrant-Amroq Beverages, imbuteliatorul produselor PepsiCo si Prigat pe piata locala, a inregistrat anul trecut un profit net de 13,4 mil. euro, in crestere cu 130% fata de perioada precedenta, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante.
In acelasi timp, vanzarile companiei s-au majorat intr-un ritm similar celui realizat de principalul sau concurent, Coca-Cola HBC Romania, de 30%.
Rezultatele bune ale Quadrant-Amroq Beverages din ultimul an au dictat pretul platit de amercianii de la Pepsi Americas pentru a prelua integral controlul imbuteliatorului Pepsi pe piata romaneasca in 2006. Astfel, PepsiAmericas a plusat cu peste 100 mil. euro pentru a prelua integral QABCL anul trecut, la care detinea din 2005 un pachet de 49% din actiuni, achizitionat pentru aproximativ 42 mil. euro.
La randul sau, Coca-Cola HBC Romania a raportat cel mai mare profit de pe piata bauturilor racoritoare (soft drinks) din 2006, de 51,9 mil. euro, in crestere cu 36,5% fata de anul anterior.
Vanzarile imbuteliatorului Coca-Cola HBC Romania au ajuns anul trecut la 366 mil. euro, in timp ce concurentul sau Pepsi Americas a ajuns la afaceri de 162,2 mil. euro pe piata locala. Primii doi mari jucatori detin astfel, cumulat, mai mult de jumatate din piata locala.
Printre cele mai mari cresteri ale vanzarilor inregistrate anul trecut fata de 2005 se numara si evolutiile producatorilor de apa imbuteliata Romaqua Group, cu circa 40%, La Fantana, cu un avans de aproximativ 35% si Apemin Tusnad (plus 30% in perioada mentionata). Cresteri de peste 10% au inregistrat anul trecut toti ceilalti jucatori din soft drinks, acestia fiind European Drinks, Tymbark Maspex Romania, Parmalat Romania si Perla Harghitei.
Red Bull Romania, un alt jucator din top zece pe piata bauturilor non-alcoolice, nu a facut publice datele financiare pe 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO