Companii

Coface: Numărul firmelor desfiinţate a fost în semestrul I cu două treimi peste al celor înfiinţate

Coface: Numărul firmelor desfiinţate a fost în...

Autor: Alina Botezatu

23.08.2018, 16:13 75

Companiile care şi-au încetat businessul au ajuns să fie cu 64,4% mai multe decât al celor nou înfiinţate, respectiv un număr cu 29.166 mai mare, reiese din datele prezentate joi de Coface România.

Numărul companiilor care şi-au întrerupt activitatea în primul semestru din 2018 este de 74.442 de firme, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, arată Coface România.

Mediul de afaceri este afectat de regenerarea distructivă, se mai precizează în analiza menţionată, în condiţiile în care, în aceeşi perioadă, numărul SRL-urilor nou-înmatriculate a fost de 45.276, în scădere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Acest fapt indică o deteriorare a încrederii în perspectivele economiei pe termen mediu-lung din partea antreprenorilor actuali sau a celor care se gândesc să înfiinţeze o companie”, se subliniază în analiza Coface România.

De asemenea, numărul procedurilor noi de insolvenţă deschise a scăzut cu 5%, în primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 4.199, conform datelor preliminare publicate de Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI) şi în baza metodologiei Coface. Cele mai multe insolvenţe deschise în primul semestru al anului curent au fost în comerţul cu amănuntul (674), urmat de construcţii (663) şi comerţul cu ridicata şi distribuţie (624).

Companiile insolvente în primul semestru al acestui an au cauzat creditorilor (instituţiilor de credit, furnizorilor etc.) pierderi totale de aproape 5 miliarde de lei, în creştere cu 10%. comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se menţionează în datele transmise de Coface România. De asemenea, numărul locurilor de muncă înregistrate de firmele insolvente în primul semestru 2018 este în creştere cu 35%, ajungând la aproape 26.000 de salariaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO