Companii

Colliers International, brokerul imobiliar: Piaţa s-a trezit la viaţă pe rezidenţial. Sunt companii care cumpără terenuri

Colliers International, brokerul imobiliar: Piaţa s-a...

Autor: Bogdan Alecu

25.03.2016, 07:00 2149

Piaţa imobiliară locală va continua evoluţia pozitivă din ultimii ani, estimându-se creşteri pentru segmente-cheie, precum zona de investiţii, birouri şi industrial, conform celui mai recent raport publicat de Colliers Internatio­nal Romania.

„Anul trecut piaţa de rezidenţial s-a trezit la viaţă şi am văzut tranzacţii mari de terenuri pentru a dezvolta astfel de proiecte. Anul trecut am avut un record de vânzări de apartamente, chiar peste nivelul din 2007. Terenurile bune s-au dat pentru dezvoltarea de proiecte, cel mult ne aşteptăm la 1-2 tranzacţii în Bucureşti, Cluj şi Timişoara“, a spus Ilinca Păun, ma­naging director al Colliers International România. Cea mai mare tranzacţie realizată anul acesta a fost achiziţia unui teren de 48 de hectare de către Vastint România, divizia locală a Inter Ikea, pentru dezvoltarea unui proiect mixt, care va include şi rezidenţial.

Investiţiile au fost „segmentul vedetă” în 2015, potrivit companiei de consultanţă imobiliară, fiind primul an postcriză când activitatea tranzacţio­nală a indicat cu adevărat revitalizarea acestui sector.

Nivelul sănătos al tranzacţiilor, cât şi intrarea pe piaţă a unor investitori noi, arată intensificarea interesului pentru România ca destinaţie pentru investiţii.

Segmentul de birouri a fost dominat de sectorul de outsourcing, prin companii noi sau extinderi ale celor deja existente, atrase de oportunităţile pieţei locale. De asemenea, situaţia macroeconomică favorabilă susţine sentimentul pozitiv al pieţei imobiliare.

”În comparaţie cu celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est, România se bucură de cerere internă sănătoasă şi există semne concrete care arată că atractivitatea ţării este în creştere. Investitori internaţionali şi dezvoltatori încearcă să acapareze tot mai mult din potenţialul pieţei, într-un timp cât mai scurt (...)”, a spus Ilinca Păun.

Pe sectorul office, peste  360.000 mp de birouri urmează a fi livraţi în 2016, iar interesul este confirmat de numărul mare de contracte de preînchiriere deja semnate - mai mult de jumătate din stocul ce urmează a fi livrat. În ceea ce priveşte activitatea tranzacţională, spre deosebire de anul trecut, când pe piaţă s-au remarcat câteva tranzacţii reper, în 2016, vom asista la mai multe tranzacţii de dimensiuni medii, cu suprafeţe mai mici, cuprinse între 3.000 – 5.000 mp.

”Sectorul de outsourcing va fi şi în 2016 principalul generator de cerere de spaţii de birouri. Cel mai important aspect al acestei creşteri este lărgirea spectrului de interes pentru România (...). Ne aşteptăm la o cerere sănătoasă şi susţinută de spaţii noi de birouri în următorii ani”, consideră Ramona Marusac, Associate Director Office Agency, Colliers International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO