Companii

Comisia Europeana analizeaza fuziunea Usinor cu Arbed si Aceralia

23.07.2001, 00:00 26



Comisia Europeana a lansat o ancheta, care se va intinde pe o perioada de patru luni, pentru a analiza intentia producatorului francez de otel Usinor de a forma cea mai mare companie siderurgica la nivel mondial, in urma achizitionarii companiei Arbed din Luxembrug si a celei spaniole Aceralia.

"Exista probleme serioase legate de pozitia solida pe care aceste companii o detin pe anumite piete", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. In urma fuziunii, noua societate ar urma sa detina o cota de piata de 70% in Franta, Benelux, Spania si Portugalia.

Valoarea acordului care ar duce la formarea liderului mondial in sectorul siderurgic este de 3,4 miliarde de euro (3 miliarde de dolari). In cadrul producatorului de otel, Usinor va avea o participare de 56,6%, in timp ce Arbed va controla 23,4% din capitalul total al acestuia, iar Aceralia 20,1% din actiuni.

Productia anuala a societatii mixte este estimata la 46 milioane de tone, iar vanzarile companiei sunt preconizate la 30 de miliarde de euro.

Usinor este in acest moment cel mai mare producator de otel din Uniunea Europeana, fiind specializata in productia produselor plate din otel carbon, otel inoxidabil si alte tipuri de aliaje de otel.

La randul sau, Arbed opereaza in aceleasi tari ca si Usinor, fiind specializat in produse lungi, plate, precum si in segmentul celor din otel inoxidabil.

De asemenea, compania desfasoara activitati in sectorul proiectarii si ingineriei. Aceralia este cel mai mare producator de otel din Spania, iar actionarul sau majoritar este Arbed. Aceralia produce piese plate din otel, piese lungi, precum si alte tipuri speciale de produse. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO