Companii

Compa schimba strategia: Vom creste prin forte proprii de acum incolo

13.06.2005, 19:06 32

Producatorul sibian de componente auto Compa a decis sa se extinda pe piata fara finantare externa, prin eforturi financiare proprii si fara a mai apela la parteneriate cu firme din strainatate.

"Vrem sa ne dezvoltam singuri, fara alte joint-venture", a declarat Ioan Deac, directorul executiv al companiei. El crede ca firma a ajuns la nivelul la care se poate autofinanta. "Pana acum am reusit, desi suntem o companie mica in comparatie cu altele", adauga Deac.

In ultimii ani, societatea a incheiat parteneriate pentru productia de subansambluri auto cu grupul american Honeywell Garett sau cel japonez Koyo, Compa investind mai multe milioane de euro. Societatea mai are un contract de colaborare si cu grupul german Bosch.

Compa estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 62,5 milioane de euro pentru 2005, cu 35% mai mult fata de valoarea de 41,1 milioane de euro inregistrata in anul 2004. Cu toate acestea, profitul net al companiei ar putea scadea fata de nivelul de anul trecut. Astfel, daca in 2004 producatorul sibian a realizat un profit de peste 1,6 mil. euro, in acest an valoarea buge-tata este de aproximativ 1,4 milioane de euro.

Deac afirma ca firmele cu care colaboreaza Compa si-au manifestat intentia de a achizitiona chiar actiuni ale societatii, dar oferta a fost refuzata. "Noi am refuzat varianta in care sa fim preluati de o companie straina. Strainii vor sa detina majoritatea dupa ce cumpara actiuni. Asa nu ar mai fi Compa", a spus Deac.

El sustine ca in Romania exista suficiente posibilitati de finantare pentru o companie care nu vrea sa aiba actionari din strainatate.

"Bani sunt si in Romania. Noi ii vom lua de la actionari, de la banci, din profit. Totul este sa vrei sa reusesti". Potrivit reprezentantului Compa, piata romaneasca de componente auto este dictata de cerere si de oferta, iar integrarea in Uniunea Europeana nu este un factor de importanta majora, mai ales pentru o companie care lucreaza pentru piata externa.

"Avem angajamente pe 5 ani care stipuleaza clar mersul contractelor", spune Deac. "Lumea isi face planuri legate de UE, insa noi lucram oricum pentru piata externa", adauga oficialul Compa.

Practic, oricine isi poate administra afacerea intr-un mod profitabil pe piata romaneasca, considera Deac. "Daca eu am reusit, nu vad de ce nu s-ar descurca si altii".

Compa are in vedere realizarea pentru acest an a unor investitii de peste 10 milioane de euro, in achizitia unor utilaje noi si in modernizari.

Compania sibiana este controlata de angajati, care detin 51% din actiuni, restul fiind administrat de cateva fonduri de investitii, printre care Hyposwiss Danube Tiger (cu 9,9 procente), Broadhurst si Lindsell (care au impreuna 7%), iar societatea clujeana de intermediere bursiera Broker detine un pachet de 4%.

Actiunile companiei, listate la Bursa de Valori Bucuresti, sunt tranzactionate la pretul de referinta de 17.000 de lei/actiune. Valoarea bursiera a companiei se ridica la aproximativ 36,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO