Companii

Compania BHP-Billiton valoreaza 28 de miliarde de dolari

20.03.2001, 00:00 20



Companiile BHP din Australia si Billiton din Marea Britanie au decis sa fuzioneze, operatiune din care va rezulta al doilea mare concern minier din lume, cu o valoare de piata de 28 miliarde de dolari, informeaza Financial Times.

Noua companie BHP-Billiton, care va fi detinuta in proportie de 58% de catre BHP, iar Billiton va avea o participare de 42%, isi va lista actiunile la bursele din Australia si Londra, au anuntat ieri conducerile celor doua firme.

Operatiunea intervine in conditiile in care directorul executiv al BHP, Paul Anderson, doreste ca BHP sa devina destul de puternica pentru a atrage atentia investitorilor internationali, iar Billiton incearca sa previna o preluare de catre vechiul sau rival sud-african Anglo American, care detine deja 7,1% din capitalul acesteia.

Sectorul minier a fost, in ultima perioada, locul de desfasurare a numeroase fuziuni si achizitii, pe masura ce firmele din sector incearca sa-si diminueze costurile si sa-si consolideze prezenta pe piata, iar aceasta tranzactie va impulsiona procesul de consolidare din industria extractiva.

Cele doua companii au inregistrat, in anul 2000, venituri de circa 18,6 miliarde de dolari si un profit inainte de deducerea dobanzilor si impozitelor de 3,3 miliarde de dolari. BHP a indicat ca fuziunea va determina economii de costuri de 270 milioane de dolari incepand cu anul financiar 2003.

Noul grup se va situa printre liderii mondiali in ceea ce priveste extractia si exploatarea de aluminiu, carbune, cupru, minereu de fier si titaniu, urmand sa opereze si in domeniul petrolului si gazelor, al extractiei de aur si argint.

BHP are operatiuni importante pe piata extractiei de carbune, in timp ce Billiton este concentrata in special in domeniul minereurilor de aluminiu si cupru. BHP-Billiton va avea o prezenta semnificativa in trei mari zone miniere: Africa, Australia si America de Sud.

Paul Anderson va fi directorul executiv al noului grup, pana la sfarsitul anului 2002, cand va fi inlocuit de directorul executiv adjunct Brian Gilbertson, actualul presedinte al Billiton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO