Companii

Compania de poştă din Austria intră pe piaţa românească prin achiziţia a 26% dintr-o companie locală

Compania de poştă din Austria intră pe piaţa românească prin achiziţia a 26% dintr-o companie locală

Autor: Marius Oncu

20.10.2011, 18:54 526

Compania de poştă din Austria, controlată de stat, a intrat pe piaţa din România prin achiziţia unei participaţii de 26% la compania Post Master, cu activităţi în domeniul marketingului direct, şi are opţiunea de a prelua integral Post Master în următorii doi ani.

Poşta austriacă nu a anunţat preţul tranzacţiei.

"După Ungaria, Slovacia şi Croaţia, suntem prezenţi acum şi pe piaţa serviciilor poştale din România. Este un nou pas în privinţa strategiei de dezvoltare, care reprezintă intrarea pe una dintre cele mai mari pieţe din Europa Centrală şi de Est", se arată într-un comunicat al companiei austriece, informează Mediafax.

Post Master a fost înfiinţată în 2007, operaţiunile fiind concentrate pe activiăţi de marketing direct, respectiv livrarea de poştă publicitară. Compania are aproximativ 100 de angajaţi permanenţi şi 1.500 de distributori.

Pentru anul acesta, Post Master se aşteaptă la afaceri de circa zece milioane de euro, comparativ cu 6,7 milioane de euro anul trecut. Post Master are birouri în 23 de judeţe din România.

Statul austriac controlează 53% din acţiunile companiei de poştă prin intermediul holdingului Österreichische Industrieholding. Restul titlurilor se află în posesia unor investitori privaţi, după listarea pe bursă în 2009 a unui pachet de 49% din acţiuni. Compania de poştă a avut anul trecut venituri de 2,35 miliarde de euro, în stagnare faţă de anul anterior. Profitul companiei a urcat cu 50%, de la 80 de milioane de euro la 120 de milioane de euro.

Compania de poştă din Austria ar putea fi interesată şi de preluarea unei participaţii la Poşta Română, potrivit unei declaraţii din august a ministrului Comunicaţiilor,Valerian Vreme.

Potrivit unui document guvernamental obţinut de MEDIAFAX, statul pregăteşte cooptarea în structura acţionariatului Poştei Române a unui investitor care să contribuie financiar la majorarea capitalului social al companiei, acesta urmând să preia în schimb până la 34% din acţiunile operatorului poştal naţional.

În urma majorării de capital, statul va păstra pachetul majoritar de acţiuni, dar şi-ar putea reduce participaţia până la 51% din titluri. În acelaşi timp, Fondul Proprietatea şi-ar putea reduce cota de participare la Poşa Română la 15% dacă nu va participa la majorarea capitalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO