Companii

Companii romanesti intra in joc la Sidex

07.03.2001, 00:00 18



Un consortiu format din patru companii romanesti de comert, Metalexportimport, Metanef, Grivco, Metaltrade, au trimis ieri o scrisoare de intentie Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului pentru participarea privatizarii combinatului Sidex Galati.

Grivco este una din companiile omului de afaceri Dan Voiculescu, apropiat al actualei puteri.

Cele patru companii au solicitat in scrisoare decalarea termenului de depunere a ofertelor cu 60 de zile, nu cu 30 de zile, asa cum a hotarat guvernul saptamana trecuta, tot la cererea noilor ofertanti.

"Nu va mai fi nici o alta decalare a termenului, pentru ca aceasta va prejudicia procesul de privatizare. Oricum, este un fapt pozitiv ca exista companii romanesti care vor sa participe la privatizarea Sidex.

Aparitia altor ofertanti a fost, de altfel, principalul motiv pentru care am hotarat decalarea temenului de depunere a ofertelor", a spsu Ovidiu Musetescu, ministrul Autoritatii pentru Privatizare.

Potrivit lui Ovidiu Musetescu, motivul invocat de cele patru companii romanesti pentru preluarea Sidex este ca 75% din productia combinatului este comercializata prin intermediul lor.

Alt motiv invocat de Musetescu pentru prelungirea perioadei de depunere a ofertelor il constituie anumite modificari pe care guvernul le va aduce in componenta caietului de sarcini. Ministrul a precizat ca actualul Guvern nu vrea sa faca privatizarea dupa regulile celui trecut.

"Modificarile pe care vrem sa le facem in caietul de sarcini se vor referi in principal la mentinerea unei productii minime de 4,2-4,5 milioane de tone de otel, din care trebuie satisfacuta in primul rand cererea interna.

In plus, dorim ca viitorul proprietar sa pastreze numarul personalului Sidex si sa nu vanda otelul galatean la preturi mai mici decat cele de export pe piata interna. Sidex este cea mai mare companiei romaneasca iar privatizarea trebuie facuta cu cea mai mare atentie", a precizat Musetescu.

Partea romana are dreptul sa faca modificari in dosarul de prezentare cu opt zile inainte de expirarea termenului final de depunere a oferetelor, care acum este 4 aprilie.

Pentru monitorizarea procesului de privatizare si a modifica caietul de sarcini va fi formata o comisie alcatuita din 12 membri din care patru vor fi ministri, iar restul secretari de stat, manageri si specialisti

Ordonanta de urgenta privind formarea comisiei va fi publicata miercuri, a spus Musetescu, astfel incOt aceasta va putea sa inceapa lucrul imediat si sa faca modificarile de rigoare in dosar, in termen de 10-12 zile.

Ovidiu Musetescu a mai declarat ca reprezentantii companiei Ispat International nu au avut nimic de obiectat referitor la prelungirea termenului de depunere a ofertelor si ca modificarile din dosarul de prezentare intocmit de fostul FPS, pe baza caruia Ispat si-a facut oferta, vor fi aduse la cunostinta companiei in timp util.

Ispat International este singura companie care a depus garantia de 47 milioane de dolari care permite accesul la anumite documente confidentiale ale Sidex.

Caietul de sarcini a fost pana in prezent cumparat, in afara de Ispat, de un concern format din grupul turcesc Erdemir si cel francez Usinor, care nu au prezentat, insa, o oferta pana la termenul initial de 5 martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24