Companii

Companiile americane vor fi cotate la Deutsche Boerse

04.06.2001, 00:00 13



Bursa din Frankfurt a facut saptamana trecuta un pas important in directia indeplinirii obiectivului sau de a dobandi un rol dominant pe piata europeana, prin incheierea unui parteneriat cu Dow Jones Indexes si doua mari banci de investitii.

Aceasta bursa va oferi servicii electronice de tranzactionare pentru circa 200 dintre actiunile celor mai importante companii din SUA.

Cu ocazia lansarii asa-numitului Global Markets Concept, operatorul pietei bursiere germane - Deutsche Boerse - a anuntat ca bancile Goldman Sachs si Morgan Stanley vor furniza lichiditati pentru actiunile americane, relateaza Mediafax.

Actiunile, printre care se includ cele ale companiilor Microsoft, Boeing Corp si General Motors, vor fi tranzactionate in euro pe platforma de tranzactionare Xetra a bursei din Frankfurt, incepand din luna septembrie. Segmentul "Xetra US Stars" al platformei de tranzactionare va contine toate actiunile incluse in indicii Dow Jones Industrial Average, S&P 100, Nasdaq 100 si Dow Jones Global Titans 50.

Conform lui Volker Potthoff, membru al consiliului director al Deutsche Boerse, exista si planuri de extindere a conceptului in regiunea Asia-Pacific.

In cadrul operatiunii, piata de produse derivate a Deutsche Boerse - Eurex, cea mai mare de acest tip din lume, va oferi optiuni pentru cele mai lichide actiuni americane.

Parteneriatul intervine la un an dupa incercarea esuata a bursei din Frankfurt de a consolida piata europeana fragmentata prin fuziunea cu bursa din Londra.

David Moran, presedintele Dow Jones Indexes, a declarat ca parteneriatul cu Deutsche Boerse va mari si mai mult importanta indicelui Dow Jones Industrial Average pentru investitorii globali.

Aceasta initiativa va transforma Deutsche Boerse intr-un al treilea participant in randul pietelor bursiere globale care incep sa se formeze, principalele doua burse americane, New York Stock Exchange (NYSE) si Nasdaq, dezvaluindu-si anterior ambitiile globale.

Obiectivul lor final este de a oferi investitorilor capacitatea de a efectua tranzactii cu actiunile celor mai importante companii din lume in orice moment al zilei.

NYSE a anuntat, anul trecut, crearea unei societati mixte, la care participa zece piete bursiere, intre care se afla Euronext si bursa din Tokyo, in timp ce Nasdaq a cumparat recent piata extrabursiera europeana Easdaq, pentru a crea Nasdaq-Europe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO