Companii

Companiile farma de pe bursă şi-au pierdut strălucirea. Profiturile au scăzut în T3

Companiile farma de pe bursă şi-au pierdut strălucirea. Profiturile au scăzut în T3

Autor: Andrei Chirileasa

17.11.2011, 00:00 539

Cele cinci companii listate din sectorul farmaceutic au raportat scăderi pe linie ale profiturilor în trimestrul al treilea. În cazul celor trei producători de medicamente, Antibiotice, Zentiva şi Biofarm, şi afacerile au înregistrat o tendinţă negativă.

Rezultatele companiilor din sectorul farmaceutic au intrat pe un trend descendent în trimestrul al treilea, după ce în ultimii doi ani şi jumătate au sfidat criza şi au înregistrat creşteri semnificative.

Tocmai din acest motiv, acţiunile companiilor din acest sector au rezistat mai bine în perioadele cu turbulenţe, fiind un refugiu pentru investitori.

Dintre cei trei producători de medicamente listaţi, Zentiva a fost cel mai lovit, suferind în trimestrul al treilea o scădere a vânzărilor cu 16%, în timp ce profitul net s-a redus cu peste 60%.

Rezultatele din T3 le-au tras în jos şi pe cele la nouă luni, compania raportând un profit net de 42 de milioane de lei, în scădere cu 27%.

Profitul din exploatare al Zentiva s-a redus la nouă luni cu 25%, la 47 mil. lei, în condiţiile în care vânzările au scăzut cu 9%.

În schimb au crescut o serie de cheltuieli, printre care cele cu materiile prime, cele cu personalul şi cele cu prestaţiile externe.

O explicaţie pentru scăderea profitului, cel puţin în trimestrul al treilea, este şi faptul că în prima jumătate a anului compania a distribuit dividende în valoare de 125 mil. lei către acţionari.

Astfel, lichidităţile companiei au scăzut semnificativ, la fel ca şi veniturile din dobânzi, care au rotunjit profiturile Zentiva în ultimii ani.

La 30 septembrie Zentiva mai avea în conturi lichidităţi de 29 mil. lei, însă compania mai are 100 mil. lei de recuperat de la acţionarul majoritar, reprezentând împrumuturi acordate în ultimii ani.

Antibiotice Iaşi (ATB) a înregistrat o încetinire puternică a creşterii afacerilor în T3, la 1,7%, în timp ce profitul net s-a redus cu 56%. Spre deosebire de Zentiva, Antibiotice are în continuare creşteri la nouă luni. Afacerile companiei au depăşit pragul de 200 mil. lei, în timp ce profitul net se apropie de 25 mil. lei.

Motorul de creştere îl reprezintă segmentul medicamentelor antiinfecţioase pentru care Antibiotice este cunoscută ca principal producător la nivel naţional, care au înregistrat o creştere valorică în primele 9 luni ale anului 2011 de 25%, comparativ cu perioada similară din 2010, potrivit reprezentanţilor companiei.

Compania, controlată de stat, şi-a majorat în ultimii ani exporturile, care au ajuns în primele nouă luni la 19% din cifra de afaceri.

Una dintre principalele pieţe de export pentru Antibiotice este SUA.

Biofarm Bucureşti (BIO) a avut cea mai mică scădere a profitului în T3 dintre cei trei producători, de 8,4%, în timp ce afacerile s-au contractat cu 2,5%.

La nouă luni câştigurile au crescut cu 9%, iar cifra de afaceri a urcat cu 12,5%, la 67 mil. lei. Profitul din exploatare a scăzut cu 3,5%, la 14,4 mil. lei, în condiţiile în care au crescut semnificativ cheltuielile cu materiile prime şi cheltuielile privind prestaţiile externe.

Ultima categorie a fost influenţată de cheltuielile publicitare mai mari. Biofarm produce medicamente care se eliberează fără reţetă (OTC) şi suplimente nutritive, astfel că are nevoie de campanii de publicitate mai mari pentru a-şi promova produsele publicului larg.

Cei doi distribuitori de medicamente, Ropharma Braşov (RPH), controlat de Mihai Miron, şi Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), deţinută de Valentin Ţăruş, au reuşit să-şi menţină sau chiar să accelereze ritmul de creştere a afacerilor în trimestrul al treilea, lucru care s-a datorat şi extinderii reţelelor de farmacii.

Asta nu i-a ferit însă de scăderi ale profiturilor.

Ropharma şi-a redus profitul cu 68% în T3 şi cu 29% în primele nouă luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO