Companii

Concernul RWE renunta la deseurile din Romania

01.08.2000, 00:00 81



Concernul german RWE, specializat printre altele in reciclarea deseurilor, a vandut la sfarsitul lunii iunie cele 50% din actiunile detinute la firma RER (RWE Romania), in care era asociat cu Primaria Bucurestiului pentru salubrizarea Capitalei, unei alte societati germane de colectare si reciclare a deseurilor, Remmert GmbH cu sediul in Dusseldorf, a declarat ieri pentru Ziarul Financiar Andre Bauguitte, purtator de cuvant al RWE.

Tranzactia care a avut loc pe 30 iunie a consemnat practic "retragerea totala a grupului de pe piata romaneasca", a afirmat oficialul german.

Grupul german a obtinut din activitatile din Romania, in anul fiscal 1998 - 1999, o cifra de afaceri de 31 milioane de euro.

Grupul german s-a retras din afacere fara a instiinta in prealabil partea romana, au declarat ieri surse din cadrul municipalitatii, citate de Mediafax. Nemultumita de decizia partenerului german, partea romana si-a exprimat intentia de a retrage capitalul social adus in momentul infiintarii societatii RER si de a-l transfera la regia de salubrizare a municipalitatii, RASUB. Regia nu a fost lichidata, din punct de vedere juridic, nici dupa scoaterea la licitatie a serviciului de curatenie stradala si menajera al Capitalei.

In urma vanzarii de catre RWE a firmei RER, conducerea municipalitatii s-a intalnit, saptamana trecuta, cu membrii consiliului de administratie al REBU, pentru a stabili etapele in care se va iesi din asocierea cu firma germana.

RWE era asociata cu Primaria Bucurestiului, in cadrul contractului de salubrizare REBU, si mai era activa in orasele Oradea, Timisoara, Galati, Braila si Craiova.

Societatea RWE Umwelt functioneaza in Romania incepand din anul 1993, ocupandu-se in principal de reciclarea deseurilor menajere si de curatenia stradala. Firma REBU RWE Ecologic Service a fost fondata in primavara anului 1997, preluand astfel sarcina colectarii deseurilor menajre pentru aprozimativ 2 milioane de locuitori.

Firma Remmert, care va prelua in intregime activitatile din Romania ale RWE, are o experienta de 40 de ani in domeniul tehnologiei depozitarii.

Firma de salubrizare a municipalitatii, RASUB va fi dotata cu utilajele necesare pentru a face fata serviciilor din Bucuresti, pana cand serviciile de salubrizare vor fi scoase la licitatie, de acesta data de primariile de sector, in urma unei hotarari viitoare a CGMB, referitoare la descentralizarea acestui serviciu, potrivit unei intentii exprimate de primarul general al capitalei,Traian Basescu.

In ultimii ani au existat numeroase neintelegeri intre firma germana si municipalitate asupra sumelor pe care primaria le avea de platit in contul prestatiei efectuate de REBU in Capitala, conflicte care au culminat cu restrangerea activitatii firmei in doar trei din cele sase sectoare bucurestene.

Dupa spargerea monopolului REBU in Bucuresti, s-a dovedit ca societatea nu poate face fata salubrizarii stradale si menajere nici macar pentru jumatate din oras, din cauza indisciplinei salariatilor si a lipsei utilajelor. ai in prezent, numeroase depozite de deseuri pot fi intalnite pe terenurile virane si chiar intre blocuri.

Ultima nemultumire a conducerii REBU este legata de imposibilitatea recuperarii pubelelor care au fost date gratuit celor care au beneficiat de serviciile firmei in zonele de care se ocupa in prezent societatile Supercom (sectorul 2), Rosal (sectorul 3) si Urban (sectorul 6). aefii societatii sustin ca doar 15% dintre cele peste 100.000 de pubele au fost platite, contravaloarea celorlalte urmand sa fie incasata de la actualii detinatori in sapte sau opt ani de la predare, iar firmele care au preluat atributiile REBU nu au adus alte pubele si refuza sa le achite pe cele deja repartizate. Firma care a preluat societatea RER se va ocupa implicit si de salubrizarea Oradei, Timisoarei si a Buzaului.

REBU SA a fost infiintata la 10 ianuarie 1997, cand fostul primar, Victor Ciorbea, a semnat asocierea Primariei cu RWE pentru formarea unei societati care sa asigure salubrizarea orasului, precum si deszapezirea si indepartarea poleiului in sezonul rece.

REBU a detinut timp de doi ani exclusivitatea atat pentru salubrizarea, cat si pentru deszapezirea Capitalei, fapt care a determinat Consiliul Concurentei sa dea in judecata Consiliul general Bucuresti si REBU si sa le amendeze pentru incalcarea legii.

Societatea REBU a pierdut in toamna trecuta exclusivitatea salubrizarii Capitalei, in urma sentintei Curtii de Apel Bucuresti (CAB), care a dat castig de cauza Consiliului Concurentei (CC), mentinand amenzile de cate 1,5 miliarde de lei aplicate de acesta Consiliului general al municipiului Bucuresti (CGMB) si REBU pentru incalcarea Legii concurentei.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO