Companii

Concurenta a autorizat preluarea Gillette Romania de catre P&G

14.07.2005, 20:05 169

Consiliul Concurentei a autorizat recent preluarea operatiunilor companiei Gillette din Romania de catre grupul american Procter & Gamble (P&G), operatiune notificata ca urmare a tranzactiei derulate la nivel global de catre cele doua grupuri.

Prin aceasta tranzactie, compania Gillette Romania va intra in portofoliul P&G, care isi va consolida puternic pozitia pe piata aparatelor de ras.

Actionarii companiei americane P&G au aprobat la inceputul saptamanii planul de achizitie al firmei Gillette, al carei principal actionar este investitorul Warren Buffet, in cadrul unui acord in valoare de 52,6 mld. $.

Comisia Europeana urmeaza sa decida in data de 15 iulie daca va aproba acordul sau va lansa o ancheta amanuntita.

Oficialii P&G si cei ai Gillette nu au facut nici un comentariu pana la inchiderea editiei pe tema impactului acestei tranzactii globale pe plan local.

Gillette Romania a inregistrat in 2004 o crestere de pana la 25% fata de anul anterior, cand cifra de afaceri a companiei a fost de 17,7 mil. $ (15,7 mil. euro).

Gillette Romania SRL importa si comercializeaza lame si aparate de ras, baterii, deodorante antiperspirante, pasta de dinti, periute de dinti, ata dentara, apa de gura, preparate de ras si aparate electrice mici pentru gospodarie. Gillette este prezent pe piata romaneasca si prin intermediul companiei Tamisa Trading, care importa produse ale firmei Braun.

Procter&Gamble a cumparat in 1995 fabrica de detergenti de la Timisoara si pana in prezent a realizat investitii de peste 35 mil. $. Fabrica produce detergenti si inalbitori. Peste 50% din productia fabricii de la Timisoara este exportata in Serbia, Muntenegru, Rusia, Bulgaria, Bosnia, Republica Moldova si Ucraina, conform ultimelor date disponibile.

Potrivit companiei, produsele P&G detin in Romania o cota de piata de peste 45% pe segmentul detergentilor, 45% la sampoane, 60% la absorbante si 65% la scutece de unica folosinta.

Obiectivul companiei pentru urmatorii cinci ani este atingerea unei cifre de afaceri de 500 mil. $.

P&G Romania a raportat, pentru anul fiscal 2003-2004, o cifra de afaceri de peste 150 mil. $, rata medie de crestere din ultimii ani fiind de 15% anual. Compania are din pirmavara un nou director general, in persoana lui Jose Medran, care l-a inlocuit in functie pe Matthew Price, potrivit unui anunt al firmei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO