Companii

Conflictul de muncă de la Electrolux Satu Mare: 850 de sindicalişti erau joi în a 13 zi de grevă generală

Autor: Crina Dunca

10.02.2012, 12:59 642

Angajaţilor de la Electrolux Satu Mare, aflaţi în cea de-a 14-a zi de grevă generală, nu li s-a pemis, vineri, accesul în incinta fabricii, unde obişnuiau să facă pontajul zilnic, fiind ţinuţi în faţa porţii la o temperatură de aproximativ minus 20 de grade Celsius.

Cei aproximativ 850 de angajaţi ai fabricii Electrolux din Satu Mare s-au prezentat la poarta fabricii, vineri dimineaţă, pentru a face pontajul, însă nu li s-a permis accesul, ceea ce i-a nemulţumit şi au început să scandeze "Ruşine să vă fie", "Demisia" şi "Hoţii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Secretarul Sindicatului "Samus" din Electrolux, Vasile Dârle, a făcut apel la calm, cerându-le angajaţilor să nu recurgă la acte de violenţă împotriva reprezentanţilor firmei de pază şi nici la acte de vandalism împotriva bunurilor societăţii.

Muncitorii de la Electrolux au declarat că de acum nu cer doar păstrarea contractului colectiv de muncă de anul trecut, ci şi demisia directorului general, Dietmar Blomer, şi a directorului de resurse umane, Martin Rusneac.

"Îşi bat joc de noi. Parcă suntem sclavii lor. Vrem să plece Blomer şi Rusneac. Nu-i mai vrem în fabrică pe cei doi", au spus mai mulţi muncitori.

Vineri dimineaţă, printre muncitori a circulat o informaţie potrivit căreia conducerea fabricii ar fi ameninţat că ar închide fabrica.

Liderul Sindicatului Samus, Sorin Faur, şi vicepreşedintele Radu Matica au confirmat faptul că în cadrul şedinţei de negociere de joi ar fi existat o astfel de discuţie.

"Au spus că nu le convine nici atitudinea sindicatelor, nici a muncitorilor şi că, dacă atitudinea nu va fi schimbată, ar putea exista posibilitatea ca patronatul din Suedia să închidă fabrica. Dar nu a fost o ameninţare directă şi, ca atare, nu am luat-o în considerare", a declarat Sorin Faur.

Pe de altă parte, potrivit lui Sorin Faur, greva generală de la Electrolux a paralizat nu doar activitatea fabricii, ci şi pe a altor întreprinderi care produc diverse piese pentru concernul suedez.

"Ar fi vorba despre circa trei sute de angajaţi ai acestor mici întreprinderi care produc piese doar pentru Electroluxşi care, cel mai probabil, în această perioadă sunt în şomaj tehnic. Conducerile acelor fabrici nu au luat legătura cu noi, cu sindicatul, dar nu exclud posibilitatea să fi purtat discuţii cu cei din conducerea fabricii. Îmi pare rău pentru acei muncitori dacă stau în această perioadă în şomaj tehnic, dar noi apărăm interesele angajaţilor de laElectrolux, suntem în grevă generală şi trebuie să mă ocup de acest lucru", a spus Faur.

Întrebat dacă ştie cât a pierdut Electrolux în cele 14 zile de grevă, liderul de sindicat a spus că până acum au fost epuizate şi stocurile de aragaze.

"Trebuie să facă ceva de acum înainte pentru că altfel riscă să-şi piardă piaţa. Oricum, din discuţiile pe care le-am avut cu muncitorii, aceştia nu vor să cedeze până ce nu vor primi ce doresc", a adăugat Faur.

Conducerea Electrolux i-a anunţat, marţi, pe reprezentanţii sindicatului Samus din Electrolux că fabrica va fi închisă timp de trei zile, de miercuri până vineri inclusiv, fără să ofere nicio explicaţie.

Drept urmare, sindicaliştilor nu li s-a permis nici miercuri să intre pe poarta fabricii, fiind ţinuţi afară la temperaturi de minus 20 de grade Celsius, iar joi dimineaţă li s-a permis intrarea în fabrică timp de două ore, pentru a se putea desfăşura şedinţa tehnică de grevă.

Printr-un comunicat dat publicităţii miercuri după-amiaza, conducerea Electrolux a susţinut că decizia de a închide fabrica din Satu Mare pentru trei zile a fost luată pentru a proteja angajaţii care nu s-au alăturat grevei.

"Având în vedere faptul că activitatea unităţii de producţie Electrolux de la Satu Mare a fost oprită timp de 11 zile lucrătoare din pricina grevei generale aflate încă în desfăşurare, managementul companiei a decis închiderea temporară a fabricii, pe o perioadă de trei zile (între 8 şi 10 februarie 2012). Hotărârea a fost luată pentru a reduce impactul financiar determinat de încetarea producţiei. Electrolux informează, de asemenea, că au avut loc consultări între managementul companiei şi sindicat înainte de luarea deciziei, managementul companiei fiind nevoit să ia în considerare şi nevoile angajaţilor care nu s-au alăturat grevei", se arăta în comunicatul conduceriiElectrolux.

Conducerea CNS Cartel Alfa ceruse Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) să intervină imediat pentru soluţionarea conflictului de muncă de la Electrolux Satu Mare, acuzând conducerea societăţii că "a depăşit cadrul legal", după ce a dispus închiderea fabricii pentru trei zile.

Cei 850 de sindicalişti de Electrolux s-au aflat, vineri, în cea de-a 14-a zi de grevă generală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO