Companii

Constantin Tabacaru, Energoconstructia: Formam parteneriate pentru lucrari in infrastructura

Constantin Tabacaru, Energoconstructia: Formam parteneriate pentru lucrari in infrastructura

Constantin Tabacaru, directorul tehnic al Energoconstructia: In Moldova, care era un izvor de forta de munca calificata, nu mai gasim nici macar muncitori necalificati. Avem in derulare o lucrare la Radauti si am fost nevoiti sa aducem personal de la Bucuresti si de la Braila.

09.03.2007, 13:25 526

Energoconstructia, una dintre cele mai mari companii de constructii, va patrunde anul acesta pe segmentul lucrarilor de infrastructura si va incepe dezvoltarea unui proiect imobiliar.
Cresterea interesului companiilor straine pentru piata constructiilor i-a determinat pe reprezentantii Energoconstructia sa ia in considerare formarea unor parteneriate pentru a putea participa la licitatiile de amploare in sectorul de infrastructura.
"Pentru urmatorii trei ani vom forma parteneriate cu firme straine de constructii pentru a putea participa la licitatii si pentru a indeplini conditiile stipulate in caietele de sarcini. Incepand cu 2010, estimam ca vom putea participa singuri la marile proiecte de infrastructura", a declarat Constantin Tabacaru, directorul tehnic al Energoconstructia.
Compania se afla deja in negocieri cu companii de constructii din Turcia si Portugalia. "Intentionam sa dezvoltam un parteneriat cu o firma portugheza de constructii, pentru participarea la unele lucrari de cabluri electrice, apa, canalizare, telefonie din zona primilor 10 kilometri de autostrada de pe tronsonul Bucuresti-Ploiesti, in cazul in care va castiga lucrarile de constructie a primului tronson", precizeaza Tabacaru. In plus, compania este in faza de pregatire pentru participarea la licitatii de reabilitare a retelelor cu apa si canalizari de la Deva, Hunedoara, Sibiu si Galati impreuna cu firma turceasca Eser, precum si un parteneriat cu o firma portugheza pentru un proiect similar la Bacau. "Companiile straine au inceput sa intre puternic inca de la jumatatea anului trecut si am fost contactati si de firme din Germania pentru lucrari de reabilitare a retelelor de apa", precizeaza Tabacaru.
Cresterea puternica a pietei constructiilor din ultimii doi ani, cumulata cu plecarea masiva a muncitorilor romani in strainatate, au condus la o lipsa acuta a fortei de munca, precum si o imbatranire a personalului din constructii.
"Se resimte o lipsa a fortei de munca, mai ales intre 20 si 40 de ani, pentru ca tineretul a parasit tara. Nu reusim sa gasim muncitori tineri pe care sa-i calificam si pe urma sa incheiem un contract prin care sa-i obligam sa lucreze in cadrul companiei pentru mai multi ani", explica Tabacaru.
Cea mai buna sursa de muncitori in constructii era pana anul trecut zona Moldovei, insa nici acolo nu se mai gaseste personal specializat in constructii. "In Moldova, care era un izvor de forta de munca calificata, nu mai gasim nici macar muncitori necalificati. Avem in derulare o lucrare la Radauti si am fost nevoiti sa aducem personal de la Bucuresti si de la Braila", spune Tabacaru.
Pentru a putea opri "hemoragia" de personal, Energoconstructia a decis sa mareasca salariile muncitorilor si sa ofere conditii mai bune de munca. "Vom face majorari de salarii pentru muncitori si conditii mai bune, pentru a-i convinge ca e mai bine sa lucreze pe 300-400 de euro la noi, decat cu 600-800 de euro in strainatate", precizeaza Tabacaru. In plus, compania deruleaza in prezent traininguri pentru angajati pentru utilizarea noilor materiale de constructii, deoarece s-a schimbat foarte mult gama de finisaje. Daca in anii '90 se foloseau foarte multe procese umede, pe baza de var si tencuieli, in prezent se utilizeaza mai mult produse uscate, precum structurile metalice, cu pereti cortina, cu termoizolatie.
Energoconstructia a anuntat de curand ca va investi intre 60 si 100 mil. euro intr-un proiect rezidential in sudul Capitalei, impreuna cu compania Energomontaj.
Proiectul, care va situat langa soseaua Giurgiului, se va intinde pe circa 4,5 hectare si va cuprinde intre 750 si 1.100 de apartamente, in functie de aprobarile pe care le va obtine compania de la primarie. Acesta este primul proiect rezidential propriu, firma participand pana in prezent la constructia mai multor cladiri de locuinte, in calitate de constructor. "Vor fi locuinte la un nivel mediu de finisare accesibile unei categorii de mijloc a populatiei. In plus, apartamentele vor putea fi achizitionate si de catre salariatii Energoconstructia, care vor fi interesati sa locuiasca in acea zona", spune Tabacaru.
Proiectul va cuprinde circa 30 de blocuri cu un regim minim de inaltime de patru etaje si un maximum de zece etaje, in functie de planul urbanistic zonal (PUZ) pe care le va obtine compania de la primarie. Astfel, suprafata construita va fi cuprinsa intre 70.000 si 100.000 de metri patrati.
"Vom dezvolta acest proiect imobiliar impreuna cu firma Energomontaj, care detine in zona Giurgiului circa 14.000 de metri patrati. Suntem in discutii, impreuna cu Energomontaj, pentru contractarea unui credit rambursabil de investitii de circa 40 de milioane de euro de la BCR, pentru derularea constructiei", precizeaza Tabacaru.
Locuintele vor fi executate cu materiale de constructii produse de Energoconstructia, astfel incat costurile de constructie vor fi mai reduse. In aceste conditii, pretul de vanzare al apartamentelor va fi de circa 900-1.000 de euro/mp.
In prezent, actionariatul companiei este detinut de persoane fizice, circa 89,85%, AVAS, in proportie de 8,55% si SIF Muntenia, 1,59%, insa sapte persoane detin un pachet de control de circa 70%. Energoconstructia SA - Trust Antrepriza Generala a fost infiintata in 1949 si s-a privatizat in perioada 1993-1994 prin MEBO - cumpararea actiunilor de catre conducerea societatii si salariati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO