Companii

Constructia de hidrocentrale propulseaza Energomontaj spre afaceri de 100 mil. euro

14.03.2006, 00:00 79

Compania din Bucuresti estimeaza pentru anul acesta o crestere de 8% a cifrei de afaceri, pana la circa 95 mil. euro.

Cresterea cifrei de afaceri se datoreaza numarului mare de lucrari pe care compania le va desfasura in domeniile hidro si termo, potrivit reprezentantilor companiei. "Unul dintre cele mai importante proiecte in care suntem implicati in prezent este proiectul de reabilitare a ecluzei de la Portile de Fier I, proiect care se ridica la circa 50 mil. euro si va fi realizat de un consortiu format din Romenergo, Energomontaj si Hidroconstructia", a declarat pentru ZF Florin Kesssler, presedintele si directorul general al Energomontaj, unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii si echipamente din sectorul energetic.

Energomontaj are contracte in derulare cu Hidroelectrica de circa 100 mil. euro, care constau in constructia unor hidrocentrale noi, din care 52 mil. euro deja au fost semnate anul acesta.

Compania a derulat anul trecut o lucrare de desulfurare a unei mine de carbune din Franta, proiect care s-a ridicat la circa 6 mil. euro. Energomontaj va mai derula si anul acesta inca o lucrare de acest gen tot in Franta.

"Astfel de lucrari nu se desfasoara deocamdata in Romania, dar odata cu procesul de retehnologizare a minelor de carbuni, astfel de proiecte vor fi derulate si la noi", explica Kessler. Trecerea in proprietate privata a unor distributii de energie, gaze, capacitati de producere de energie, toate cu o infrastructura invechita, este de asteptat sa produca o crestere a comenzilor pentru furnizorii de echipamente si servicii de profil.

Pe piata serviciilor si echipamentelor energetice din Romania, cu vanzari anuale estimate la 400 - 500 mil. euro pe an, Energomontaj concureaza cu TMUCB, IMUC, Electromontaj, precum si cu furnizori internationali ca ABB (grup elvetiano - suedez), Alstom (Franta) sau Siemens (Germania). In plus, compania activeaza si pe pietele externe.

"Ponderea exporturilor in veniturile companiei a fost de 4,5%, Energomontaj avand ca piete externe de desfacere Franta, Germania, Portugalia sau statele nordice", a precizat Kessler. Ponderea exportului in cifra de afaceri va ajunge anul acesta la circa 10%, potrivit reprezentantilor companiei.

Energomontaj deruleaza afaceri in domeniul lucrarilor de montaj, reparatii, intretinere sau retehnologizare pentru echipamente mecanice si electrice, instalatii de automatizare pentru piata interna, lucrari pentru alimentare cu gaze si apa, precum si activitati de import - export.

Cea mai importanta categorie de clienti ai Energomontaj o constituie companiile din sectorul energetic, urmate de producatorii din industria cimentului.

Energomontaj detine participatii la mai multe societati, cele mai importante detineri fiind pachetele de actiuni de 25% de la Mecanoenergetica, respectiv 34% din actiunile Messer Energo Gaz (producere acetilena, gaze).

Infiintata in 1949, Energomontaj s-a privatizat in 1993 prin MEBO (metoda cumpararii actiunilor de catre conducerea si angajatii societatii). Circa 99,5% din actiunile companiei sunt detinute de persoane fizice, 0,02% de Asociatia Salariatilor din Eneregomontaj si 0,44% de Societatea Comerciala Energomontaj. Piata constructiilor, in care activeaza compania Energomontaj potrivit CAEN, va ajunge anul acesta la circa 6,5 -7 miliarde de euro, in crestere cu circa 10 - 15% fata de anul trecut.

Industria constructiilor din Romania a traversat o perioada de convulsii in anii ''90, din 2000 incoace fiind pe un trend constant de crestere.

catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO