Companii

Constructiile rezidentiale majoreaza cu 20% afacerile Lindab

30.09.2005, 19:31 20

Filiala locala a grupului suedez Lindab, care produce profile de tabla si tubulatura de ventilatie, previzioneaza o crestere de 20% a cifrei de afaceri pentru acest an, fata de valoarea obtinuta in 2004 de 23 mil. euro.

"In primul semestru al anului acesta, am inregistrat o cifra de afaceri de 9,7 milioane de euro, in crestere cu 21% fata de aceeasi perioada a anului trecut datorita cresterii numarului de constructii rezidentiale", a declarat Andrei Sulyok, business unit manager al companiei Lindab Romania.

Divizia de profile metalice a grupului produce sisteme metalice pentru constructiile civile si industriale. Potrivit datelor prezentate de companie, 95% din cifra de afaceri revine vanzarilor diviziei profile a Lindab, iar restul de 5% reprezinta divizia de ventilatii.

"Estimam o crestere a vanzarilor de aproximativ 15% la divizia profile si de 40% la divizia ventilatii. Ambele cresteri au in spate un suport investitional de circa un milion de euro", explica Sulyok.

Conform sursei citate, piata constructiilor din prima jumatate a anului curent a fost dominata de constructiile rezidentiale, dar in al doilea semestru constructiile industriale si-au reluat trendul ascendent din anul precedent.

Investitiile totale pe care compania suedeza

le-a realizat in Romania se ridica la 4,5 milioane de euro, in liniile de productie si depozitare si imobilele fabricii care au fost ridicate in regim greenfield la Stefanestii de Jos, langa Bucuresti.

Anul acesta, Lindab a investit un milion de euro intr-o noua hala de productie si depozitare si o linie de productie pentru casete structurale si de fatada, care se vor situa tot pe terenul de la Stefanestii de Jos.

Compania detine capacitati de productie estimate la un milion de metri patrati de tigla metalica, 3,2 milioane de metri patrati de tabla cutata trapezoidala si 1.000 de kilometri de tubulatura circulara de ventilatie. Anul trecut, conform propriilor aprecieri, Lindab detinea o cota de 40% pe piata tiglelor metalice. Piata tiglelor metalice, care detin circa 30% din vanzarile diviziei de profile metalice, era estimata anul trecut la peste 20 de milioane de euro. Potrivit sursei citate, in 2004 piata sistemelor de ventilatie se ridica la aproximativ 12 milioane de euro.

Grupul Lindab a intrat pe piata romaneasca in 1994, prin intermediul importurilor si distributiei, iar in 2001 a inceput productia. Produsele si serviciile companiei suedeze sunt disponibile printr-o retea de distributie formata din peste 200 de firme, care asigura, totodata, si operatiunile de montaj.

Lindab Romania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 23 de milioane de euro, in crestere cu circa 60% fata de anul precedent. "Cresterea spectaculoasa de anul trecut s-a datorat exploziei creditului ipotecar, care s-a transformat in motorul constructiilor din domeniul rezidential", precizeaza Sulyok.

Principalii competitori ai Lindab pe segmentul tiglelor metalice sunt Rukki (Finlanda), Megaprofil (Belgia) sau Kami (Suedia), pe piata profilelor metalice sunt Coilprofil (Belgia), Megaprofil sau Kami, iar pe sisteme de ventilatie sunt companiile Soprex (Canada) sau Tiab (Marea Britanie). Compania are centre de productie in Cehia, Ungaria sau Croatia, in Europa Centrala si de Est. Produsele diviziei din Romania vor fi exportate in Bulgaria si Republica Moldova.

Grupul Lindab a fost delistat de la Bursa de Valori din Stockholm in 2001, fiind in prezent controlat de societatea suedeza de investitii Ratos AB. Anul trecut, actionarul majoritar al companiei, Lindab AB, a majorat capitalul social al diviziei din Romania cu aproximativ 2,2 milioane de euro, prin aport in numerar.

catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO