Companii

Continental a cerut bancilor un credit de 27 mil. euro pentru cinci hoteluri

31.03.2006, 00:00 18

Lantul hotelier negociaza cu patru banci de pe piata contractarea unui imprumut in lei si euro in cadrul campaniei sale de extindere a operatiunilor.

Lantul Continental Hotels, care detine 14 hoteluri in Romania, va contracta in perioada urmatoare un credit in valoare de circa 27 mil. euro pentru finantarea a cinci proiecte hoteliere, a declarat pentru ZF Radu Enache, general manager al companiei. Proiectele includ renovarea hotelului Continental de pe Calea Victoriei din Bucuresti, a hotelului Bulevard din Sibiu, precum si constructia a trei noi unitati, una in Capitala si alte doua in Timisoara.

Din imprumutul ce urmeaza a fi contractat, Continental isi va construi un hotel de doua stele in Capitala, in apropiere de Gara de Nord. Lantul Continental se pregateste sa atace segmentul de doua stele al pietei hoteliere cu un program de investitii de 36 mil. euro ce are ca destinatie zece noi unitati in urmatorii doi ani.

"Creditul va fi rambursat in opt ani, plus 18 luni perioada de gratie", spune Enache.

Potrivit acestuia, Continental Hotels se afla in negocieri cu bancile BRD, Alpha Bank, Raiffeisen si Bancpost.

"Putem opta sa luam creditul in lei sau in euro. Noi ne-am gandit la 60% in lei si 40% in euro", spune reprezentantul companiei. Enache precizeaza ca suma obtinuta in urma creditarii va acoperi 80% din costurile aferente planului, restul de 20% fiind acoperite din fondurile proprii ale companiei. El spune ca imprumutul va fi garantat cu bunurile din patrimoniul companiei, care valoreaza circa 200 mil. lei (peste 55 mil. euro).

"Vom incepe cu hotelul Bulevard din Sibiu, care va fi renovat pentru a primi patru stele, sub nume Continental. Va avea 136 de camere, iar lucrarile vor dura 12 luni, incepand cu 1 aprilie", explica Enache. Hotelul Bulevard este cotat in prezent la doua stele. In perioada mai-iunie, spune Enache, vor incepe lucrarile de renovare la Continental din Bucuresti, care va primi cinci stele. Acesta are in prezent patru, la un numar de 60 de camere. Pe de alta parte, compania are in plan si constructia unui complex hotelier, format dintr-o unitate de patru stele si una de doua sau de trei stele, in Timisoara. Pentru acest proiect s-a achizitionat deja terenul.

Totodata, compania va construi un hotel de doua stele, sub brand Continental Express, in locul birourilor pe care compania le detine langa hotelul de trei stele Ibis Nord din Bucuresti. Acesta va avea 150 de camere, precum si 3.200 metri patrati spatii de birouri.

"Este lipsa de hoteluri de doua stele pe piata. In conditiile in care, dupa primul an, acest hotel a functionat la standardele la care ne asteptam, vom face un lant de zece unitati de doua stele", spune Enache.

Grupul Continental a anuntat recent un plan de investitii in valoare totala de

66 mil. euro, care va include renovarea sau construirea a 11 hoteluri din Bucuresti si provincie. Totodata, compania urmareste sa se listeze la bursa in lunile mai sau iunie ale acestui an.

Operatiunea de listare pe piata de capital este intermediata de catre consortiul format din BRD Securities, Raiffeisen Capital&Investment si Alpha Finance. "Am putea sa folosim banii proveniti in urma listarii pentru a ne continua planul de investitii. Dar este posibil sa apelam in continuare la credite bancare. Vom semna acum pentru prima parte a imprumutului si vom pastra optiunea de a continua", a mai precizat Enache.

Compania a realizat o cifra de afaceri de circa 23 mil. euro in 2005 si detine 14 hoteluri in Romania, dintre care 12 active si doua care nu se afla in stare de functionare. Dintre cele active fac parte si cele trei hoteluri de trei stele Ibis (dintre care doua in Bucuresti si unul in Constanta), operate sub contract de management de compania Accor.

In aceste conditii, continental este cel mai mare lant hotelier prezent la nivel local.

Actionarii Continental sunt, potrivit ultimelor informatii disponibile, Radu Enache (cu circa 54%), BERD (cu 20%), SIF Transilvania (cu 10%), Fundatia Elias (cu aproximativ 9%), SIF Banat-Crisana (cu 1%) si alti actionari minoritari.



Unde vor merge banii

* Constructia unui hotel de doua stele langa Gara de Nord din Bucuresti, cu 150 de camere si 3.200 mp spatii de birouri

* Constructia unui complex hotelier la Timisoara, format dintr-un hotel de patru stele cu 100 de camere si unul de 2 - 3 stele cu 150 de camere

* Renovarea hotelului Continental de pe Calea Victoriei, care va trece de

la 4 la 5 stele

* Renovarea hotelului Bulevard din Sibiu, ce va trece de la 2 la 4 stele

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO