Companii

Contract semnat: Armata Româna va cumpăra drone de 2 miliarde de lei de la Elbit Systems

Contract semnat: Armata Româna va cumpăra drone de 2...

Autor: Răzvan Botea

20.12.2022, 15:28 624

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, marţi, că va cumpăra cel mult şapte sisteme UAS (Unmanned Aircraft Systems) de la compania israeliană Elbit Systems, acre ar patru facilităţi de producţie în România, prin trei companii. Valoarea contractului este de 1,9 mld. de lei, fără TVA.

„Astfel, începând cu primul sistem UAS Watchkeeper X, producţia structurii platformei aeriene şi producţia structurii containerului staţiei terestre de comandă-control, precum şi producţia de componente electrice şi mecanice din compunerea sistemului se vor realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria naţională de apărare”, anunţă MApN.

Dronele vor fi produse în România, au anunţat atât reprezentanţii Elbit, cât şi MApN, începând cu al treilea sistem.

"Suntem onoraţi că am fost aleşi pentru acest program important. Suntem mândri de parteneriatul nostru de durată cu România şi de abilitatea noastră de a contribui la industria de apărare şi la economia României. 
Avem încredere că abilităţile excelente ale inginerilor şi tehnicienilor români şi relaţiile strânse pe care le-am dezvoltat cu industria locală vor juca un rol cheie în furnizarea acestei capabilităţi către Forţele Armate Române", au declarat reprezentanţii Elbit. 

„Începând cu al treilea sistem UAS Watchkeeper X, producţia tuturor sistemelor electrice şi mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria naţională de apărare. Totodată, operaţiunile de mentenanţă de nivel complex pe durata ciclului de viaţă al sistemelor UAS Watchkeeper X  vor fi realizate de operatori economici din industria naţională de apărare, astfel încât în situaţii de criză şi război să nu fie necesară executarea acestor operaţiuni în afara teritoriului naţional.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO