Companii

Contracte de 13 milioane de dolari pentru Energoconstructia

30.05.2001, 00:00 34



Societatea de constructii Energoconstructia a avut in primul trimestru din 2001 o cifra de afaceri de 350 mld. lei (13,46 mil. $) in usoara scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut - 311 mld. lei (14,33 mil. $) - datorita "fluctuatiilor vremii nefavorabile intr-o perioada moarta pentru constructii", a declarat pentru Ziarul Financiar Gheorghe atirbu, directorul economic al firmei.

SC Energoconstructia SA executa lucrari de constructii civile si industriale, retele magistrale si de distributie pentru utilitati, lucrari de reabilitare drumuri. Compania realizeaza, de asemenea, lucrari hidrotehnice, constructii speciale, lucrari de izolatii, structuri metalice si servicii de mecanizare si transport.

In 2000, cifra de afaceri a companiei a fost de 50 mil. $ in crestere cu 10% fata de 1999. Potrivit lui atirbu, in acest an se estimeaza ca Energoconstructia va avea o cifra de afaceri de 1300 mld. lei (45 mil. $).

Pe piata interna, compania are cele mai multe comenzi de la clienti din sectorul public precum CONEL (Compania Nationala de Electricitate) - 44 % din volumul productiei, AND (Agentia Nationala a Drumurilor) - 13%, primarii si consilii locale - 32 %, regii autonome, societatile comerciale, persoanele fizice - 11%.

Compania are ca furnizori piata romaneasca precum Lafarge - Romcim (ciment), Tepro Iasi (tevi) sau Prefabricate Calarasi (BCA), iar printre cei externi se numara Saint Gobain din Franta, Bomag si Bosch din Germania.

SC Energoconstructia SA - Trust Antrepriza Generala a fost infiintata in 1949, sub denumirea de Intreprinderea de Stat Energoconstructia si avea ca obiect de activitate "realizarea lucrarilor de constructii la obiectivele prevazute in planul de electrificare al tarii", spune atirbu.

an perioada 1993-1994, Energoconstructia s-a privatizat prin MEBO prin cumpararea actiunilor de catre conducerea societatii si salariati. Energoconstructia are 3250 de angajati si un capital social de 116 mld.lei.

Cifrei de afaceri a companiei a avut fluctuatii de la un an la altul, in conditiile in care insasi piata constructiilor a avut un parcurs in zig-zag.

Potrivit unor surse din piata, evolutia descendenta din ultimii 4 ani a volumului lucrarilor din constructii s-a datorat "conjuncturii economice nefavorabile si unor decizii politice nefericite".

In 2000, un an considerat "stabil", valoarea totala a lucrarilor de constructii a fost de 67.200 mld. lei (3,2 mld. $), in crestere reala cu 5,4 % fata de anul precedent, spun reprezentantii ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO